Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Muškarci i debeljuce najviše hrču

    Hrkanje uzrokuju vibracije mekog tkiva, koje je smešteno na zadnjoj strani grla. Ako osoba ima previše masnog tkiva na nepcu i ždrelu ili oko njih, povećava se verovatnoća pojave hrkanja. Mišići u mekom nepcu i korenu jezika tokom sna više nisu napeti.
     
    Meko nepce se spušta prema jeziku, koji takođe omlohavi i pada prema zadnjoj strani ždrela. Što je put vazduha uži, to se pri disanju više ubrzava strujanje vazduha, a to dovodi do titranja mekog nepca i njegove resice. Zato se čuje iritantno hrkanje.
     
    Spavanje na leđima, previše alkohola i debljina pojačavaju problem hrkanja. Među glavnim uzrocima hrkanja su slabi mišići grla i jezika, začepljen nos, nakupljanje sala u grlu i oko njega, dugo, meko nepce ili tkivo grkljana na zadnjoj strani i nepravilan položaj vilice, što je posledica napetosti mišića.
     
    Postoje i neke činjenice o hrkanju za koje većina ljudi ne zna. Među njima prednjači ona da muškarci imaju više problema sa hrkanjem nego žene. Hrkanje je glasnije ako spavate na leđima, dok deblje osobe imaju mnogo više problema sa hrkanjem nego vitke.
     
    Isto tako, ova pojava ne remeti samo san, nego može dovesti do pojave apneje, odnosno zastoja u disanju.
     
    Manje je poznato i da oni koji hrču često imaju i povišen krvni pritisak, a postoje i stotine metoda kojima se smanjuje hrkanje. Lekari savetuju hroničnim „hrkačima“ da im se obrate na vreme kako bi olakšali život sebi i onima sa kojima dele spavaću sobu. Mnoge žene tvrde da je upravo partnerovo hrkanje dovelo do raspada njihovih brakova, pa ovaj problem ne treba zanemariti.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE