(VIDEO) Mančester Junajted obeležio 54. godišnjicu tragedije u Minhenu

PinterestFacebookTwitterShare

Engleski fudbalski šampion Mančester Junajted juče je obeležio najtužniji datum u svojoj istoriji, pošto je pre tačno 54 godine grupa igrača poginula na aerodromu u Minhenu.
 
Popularne „Bazbijeve bebe“ vraćale su se sa utakmice u Beogradu, gde su protiv Crvene zvezde remizirale 3:3 u četvrtfinalu tadašnjeg Kupa evropskih šampiona. Avion sa ekipom Junajteda sleteo je u Minhen kako bi dopunio gorivo, a do nesreće je došlo u trećem pokušaju poletanja zbog klizave piste.
 
Poginula su osmorica igrača: Rodžer Birn, Edi Kolman, Mark DžOns, Dejvid Peg, Tomi Tejlor, DžEf Bent, Lajam Vilan i Dankan Edvards. Nastradala su i dvojica trenera Tom Kari i Bert Veli, kao i sekretar kluba Valter Krikmer. Nekoliko dana kasnije preminuo je i kapetan aviona Kenet Rajment.
 
„Ova tragedija je nezaobilazan deo istorije Junajteda, kao i činjenica da se trener Met Bazbi oporavio od povreda i 10 godina kasnije izgradio novi tim koji je doveo Junajted do prve titule šampiona Evrope“, navodi se u tekstu objavljenom na sajtu „crvenih đavola“.
 
Nesreću u Minhenu nisu preživela ni osmorica novinara koja su pratila Junajted.

„Nikada vas nećemo zaboraviti“, poručili su sa Old Traforda.
 
Junajted je uprkos nesreći te sezone nastavio takmičenje u Evropi, ali je u polufinalu Kupa evropskih šampiona izgubio od Milana.