Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Egipat: Turizam bez alkohola i bikinija

    U Egiptu su održani prvi slobodni parlamentarni izbori, na kojima su nadmoćno pobedile islamističke stranke. Najviše poslaničkih mesta osvojila je stranka Muslimansko bratstvo, a sledi je stranka salafista. Još se ne zna da li će dve stranke postati koalicioni partneri. Međutim, mnogi su se uplašili da bi budućnost zemlje, sa salafistima u vladi, bila oblikovana prema strogim islamskim pravilima ponašanja. To bi posebno loše uticalo na glavni oslonac egipatske ekonomije – turizam.
     
    Zbog arapskog proleća, prošlogodišnje turističko leto je u egipatsku državnu kasu donelo četiri milijarde dolara manje, što je pad za 30 odsto u odnosu na sezonu pre pobune i svrgavanja Hosnija Mubaraka.
     
    Toliko je manji bio i broj turista. Zbog stranke salafista taj gubitak bi mogao da bude još veći. Tvrdi islamisti nagoveštavaju da su za zabranu alkohola, bikinija i mešovitih plaža.
     
    „Turizam nisu samo alkohol i bikini. Ja poštujem običaje zemlje koju posećujem. Zašto bi onda neko kod nas pravio problem oko toga da li će devojka nositi bikini na plaži. Nemojte mi reći da to zaslužuje toliku pažnju“, rekao je Jusri Hamad iz Salafističke stranka Svetla.
     
    Ekonomisti kažu da zaslužuju, jer zemlji ove godine treba oko 11 milijardi dolara stranih prihoda da izbegne dužničku krizu, a turizam je, uz Suecki kanal, donosio najveće prihode.
     
    Naši turistički radnici ne veruju da bi turizam u Egiptu mogao da pretrpi drastične promene.
     
    Branko Veladinović iz „Kontiki travel“ kaže da je za turističke radnike u toj zemlji turizam veoma važan i da su oni zato protiv bilo kakvih restrikcija u ponašanju gostiju.
     
    Stranka Muslimansko bratstvo, koja je osvojila najviše glasova na parlamentarnim izborima, u skladu sa svojim islamističkim stavovima isto se mršti na alkohol i bikini, ali kaže da ne namerava da ih zabrani u turističkim područjima.
     
    Štaviše, obećava da će zaštiti turizam, što umiruje egipatske turističke radnike.
     
    „Optimista sam da ćemo, uz političku stabilnost, prevazići trenutno stanje u turizmu“, rekao je predsednik Sindikata turističkih vodiča Muhamed Garib.
     
    Sledećih nedelja videće se u kom pravcu će poći Egipat. Mnogi poznavaoci veruju da se politički i verski koncepti dve pobedničke islamističke stranke razlikuju dovoljno da koalicionog dogovora ne bude.
     
    Ali nova vlada pre svega mora da oživi ekonomiju, a turizam je glavni oslonac za ekonomsku stabilnost.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE