Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Olimpijski komitet Srbije slavi 102. rođendan

    Olimpijski komitet Srbije (OKS) obeležava danas 102. rođendan, svečanim otvaranjem „Olimpijske sobe“ na četvrtom spratu beogradskog hotela Moskva, gde je 23. februara 1910. godine u prostorijama lista „Novo vreme“ osnovan Srpski olimpijski klub, prva zvanična olimpijska organizacija kod Južnih Slovena.

    Inicijativu za osnivanje Srpskog olimpijskog kluba pokrenuli su mladi oficiri tadašnje Vojske Kraljevine Srbije školovani u Francuskoj, među kojima je vodecu ulogu imao kapetan Svetomir Đukić.

    Osnovni cilj Srpskog olimpijskog kluba je, kako je navedeno u programu, „da olakšava osnivanje viteških društava i sportskih klubova, da ih moralno i materijalno, delom i savetom pomaže, da priređuje zemaljske i svetske olimpijske utakmice i igre, putovanja i pešačenja raznih grupa po otadžbini i van nje i da preduzima mere za buđenje i podstrekivanje viteškog duha u narodu“.

    Na zasedanju Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK-a) koje je trajalo od 14. do 17. jula 1912. Srbija je primljena u MOK.

    Srpski olimpijski komitet, prema pečatu Olimpijski komitet Srbije osnivanjem nove države Kraljevine Jugoslavije, 1919. godine postao je Jugoslovenski olimpijski odbor, a zatim Jugoslovenski olimpijski komitet i to ime nosio je sve do 3. aprila 2003. kada je postao Olimpijski komitet Srbije i Crne Gore.

    Poslednja promena imena u Olimpijski komitet Srbije desila se 8. juna 2006. posle gašenja Državne zajednice Srbije i Crna Gore, čime je nastavljen kontinuitet započetom osnivanjem Srpskog olimpijskog kluba.

    Prve medalje i to zlatne osvojenu su u Parizu 1924. godine kada je gimnastičar Leon Štukelj bio najbolji na vratilu i u višeboju. Do sada su srpski sportisti ili bolje rečeno sportisti država, čiji je sastavni deo bila Srbija, osvojili 98 medalja – 28 zlatnih i po 35 srebrnih i bronzanih.

    Na predstojećim Igrama u Londonu, na kojima će Srbija treći put učestvovati kao samostalna država (posle Stokholma 1912 i Pekinga 2008) očekuje se prva zlatna medalja i ukupno 100. olimpijsko odličje.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE