Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Podvučena je crta: Ovo je ipak najzdravija hrana na planeti

    Od srca sve počinje i ako brinete o zdravlju svog srca, veće su vam šanse da živite kvalitetan i dug život. Za početak, pobrinite se da u vašem tanjiru budu namirnice koje čuvaju srce, krvotok i jačaju imunitet.

    Nakon mnogo analiza, pregovora i dogovora stručnjaci za zdravlje sveli su listu namirnica koje su ipak najzdravije i koje morate redovno jesti ukoliko vas uopšte zanima zdravlje.

    Limun je poveo na ovoj listi. Razlog je pre svega vitamin C koji povećava nivo dobrog holesterola i jača kosti. U sebi ima flavonoide koji su pravi pravi borci protiv ćelija raka i smiruju sve zapaljinske procese.

    Brokoli je izuzetno povrće bogato vitaminom C (ima ga čak dva puta više od limuna) i vitaminom K. Brokoli je zato važan i za zdravlje kostiju, a iz njega ćete najviše dobiti ako ga jedete svežeg.

    Ovde je i crna čokolada. Nije namirnica iz prirode, ali je čuvar srca i zdravog pritiska, puna je flavonoida i antioksidanasa koji regulišu nivoe dobrog i lošeg holesterola. Ključan je kakao koji je bogat i gvožđem. Dakle, ovde se priča o crnoj čokoladi, ne bilo kojoj drugoj.

    Krompir je bogat folatima koji su značajni za izgradnju ćelija i sprečavaju DNK promene koje mogu uzrokovati rak. Jedan crveni krompir u sebi ima istu količinu folata kao i šolja spanaća ili brokolija, ali i vitamina A i to osam puta više od vaših dnevnih potreba. Ovaj vitamin je važan za odbranu od bolesti. Stručnjaci savetuju i da se krompir jede ohlađen jer tako za 25% povećava sagorevanje masti posle obroka.

    Losos je izuzetno bogat omega 3 kiselinama koje su neophodne za zdravlje srca, borbu protiv raka i depresije. U sebi ima i nijacin koji poboljšava memoriju i bori se protiv Alchajmerove bolesti. Ako imate priliku, jedite divljeg lososa.

    Orah, lešnik, badem regulišu spavanje zahvaljujući melatoninu, ali ključan sastojak su omega 3 masne kiseline majstori za smanjenje nivoa holesterola, zaštitu od sunca, popravljanje raspoloženja. Savet je da pojedete nekoliko ovih koštunjavih voćkica za dezert.

    Avokado nije namirnica sa ovog podneblja, ali je treba uvesti u jelovnik pre svega ako želite dobro svom srcu. Avokado snižava nivo holesterola, smanjuje rizik od srčanih oboljenja, a povećava apsorpciju beta karotena ukoliko ga umešate u salatu od povrća.

    Beli luk je svemoćan – štiti organizam od bakterija, sprečava zapaljenja, snižava holesterol, snižava krvni pritisak. Alicin je glavni sastojak i najviše ćete ga pojesti ako beli luk jedete svež. Kuvanjem ova namirnica gubi mnogo toga hranljivog.

    Spanać ne smete preskakati ako mislite na zdravlje. Jedite ga svežeg kako biste iz njega iskoristili maksimum. Lekari tvrde da je najdelotvornija namirnica u borbi sa ćelijama raka zahvaljujući antioksidansima luteinu i zeksantinu. Ako vam je bljutav svež spanać, napravite miks sa šargarepom, bananom i jabukom. Sve pasirajte u blenderu, dodajte led i počastite sebe više nego zdravim obrokom.

    Mahunarke jedite četiri puta nedeljno i značajno ćete umanjiti šanse za bolesti srca. Jedite što tamnije sorte pasulja, graška, sočiva jer su 40 puta bogatije antioksidansima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE