Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    One su tinejdžerke i svojim će izumima promeniti svet

    Nauka je u dobrim rukama sve dok ima tinejdžere koji u svoje slobodno vreme prave plastiku od banana i pune baterije mobilnih aparata za 20 sekundi. Budućnost uštede vremena i energije je u rukama devojčica čiji će izumi olakšati svakodnevicu i poboljšati životnu sredinu.

    Ann Makosinski (15), baterija koju pokreće toplota tela

    Da iver ne pada daleko od klade dokazala je 15-godišnjakinja iz Kanade Ann Makosinski, ćerka Arthura Makosinskog  pronalazača koji je izumeo nekoliko medicinskih patentata. Njen izum je baterijska lampa koju pokreće samo toplina dlanova. Korišćenje ljudskog tela za malu proizvodnju električne energije daleko je od novog – na primer, okretanje pedala na biciklu pokreće svetlo baterija, ali Annin izum ide korak dalje i koristi samo toplotu tela. Ono što njenu bateriju razlikuje od ostalih je šupalj dizajn, koji omogućava maksimalno sprovođenje energije.
    Ovaj pronalazak košta 26 dolara, jeste malo skuplji kad se uporedi sa ostalim baterijskim lampama, ali je korišćenje daleko isplativije jer ne zahteva kupovinu baterija, a može da osvetljava duže od 20 minuta.Devojčica koja se kroz život vodi sloganom ‘Just do it’, kaže da ne možemo biti samo nemi posmatrači svakodnevne tehnologije, vec njeni pokretači  i izumitelji.
    U septembru će Ann biti jedna od 15 finalista Google naučnog sajma u Kaliforniji. Pobednik će biti bogatiji za 50 hiljada dolara i imaće priliku da poseti Galapagos ostrva.

    Elif Bilgin (16), plastika od kora banana

    Mlada Turkinja Elif Bilgin pobednik je trećeg dela godišnjeg Google naučnog sajma u kategoriji projekta koji pored inovativnosti mora imati širu praktičnu primenu u poboljšanju životne sredine.  Elif je nakon dve godine napornog istraživanja i doslednosti uspela u svojoj misiji da od kora banana napravi bioplastiku.
    Može se reći da je njen uzor opravdano Tomas Edison koji je izjavio da je za svaki izum potreban samo jedan procenat inspiracije, a ostalih 99 procenata čine znoj i trud.
    Bilgin plastiku moguće je napraviti kod kuće. Elif se nada da bi upotreba bioplastike mogla zameniti naftnu plastiku koja se danas koristi za izolaciju električnih kablova i kozmetičkih proteza. Elif kao i mnoge svoje vršnjakinje voli naučnu fantastiku, pomno prati Iphone inovacije, voli druženje i prirodu. Njen san je da upiše medicinu ida nastavi da se bavi naučnim radom.

    Eesha Khare (18), superkondenzator

    Eesha je američka studentkinja, još jedan od sjajnih mladih umova 21-og veka. Pronašla je superkondenzator koji zamenjuje konvencionalne baterije za prenosivu elektroniku, brže puni i traje više ciklusa punjenja. Khare je diplomac Lynbrook gimnazije u Kaliforniji, bila je učesnik na Intelovom međunardnom sajmu nauke i inženjeringa maja 2013.  
    Njen neverovatni izum skratiće punjenje baterija mobilnih telefona na samo 20 sekundi. Kako isama kaže – baterija njenog telefona je uvek bila pri kraju što ju je inspirisalo na izum koji bi u rekordnom vremenu mogao da pomogne svima sa istim problemom.
    Superkondezator je male veličine, jako je fleksibilan  iu stanju je da obradi 10 000 ciklusa dopune, više nego normalne standardne baterije.
    Uspeh 18-godišnje devojke, svakako nije prošao nezapaženo – Google je posebno zainteresovan za njen rad ipomno prati njene dalje planove inačine na koji će promeniti sastav baterije mobilnog telefona. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE