Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Velikan koji se `preko veze` upisao u istoriju

    Theodor Geisel (1904-1991) je bio američki pisac i ilustrator, a širom sveta je poznat kao Dr.Seuss. Pisao je i ilustrovao knjige za decu, koje su do danas prodate u 600 miliona primeraka, ali kada je počinjao, mnogi nisu videli ništa posebno u njegovom stvaralaštvu. Bilo je potrebno da se desi 'čudo' kako bi izdao svoju prvu knjigu.

    Pre nego što je postao kultni autor dečijih knjiga i ikona američke kulture, Theodor Geisel nije nailazio na razumevanje za svoje ideje. Izdavači su mu prvu knjigu (u originalu nazvanu Priča bolja od svih) odbili čak 27 puta smatrajući je nezanimljivom, loše ilustrovanom i rimu u kojoj je pisana – zastarelom. Nakon poslednjeg odbijanja šetao je Njujorkom i planirao da po dolasku kući spali tekst. Naleteo je na Marshalla McClintocka, svog starog školskog druga koji je malo pre susreta postao mlađi urednik u jednoj izdavačkoj kući. Da li iz sažaljenja ili istinske vere u svog prijatelja, rešio je da mu pomogne. Taj susret je promenio život Theodora Geisela i neposredno živote generacija dece koja će odrastati čitajući njegove knjige. Prvenac je izdat.

    O tom sudbonosnom susretu Dr.Seuss je rekao: "Da sam tog dana išao drugom stranom ulice, danas bih držao radnju za hemijsko čišćenje". U znak zahvalnosti prema Marshallu McClintocku, promenio je ime glavnog lika svoje knjige u Marco, što je bilo ime prijateljevog sina, a knjigu je posvetio njegovoj ženi Helen.

    Iako je najpoznatiji američki pisac za decu, Dr.Seuss je kod nas poznat zahvaljujući filmovima nastalim prema njegovim  knjigama Kako je Grinč ukrao Božić, Mačak u šeširu, Horton i Loraks. Napisao je i ilustrovao  oko 50 knjiga, od kojih su mnoge adaptirane za televiziju, film ili pozorište.

    Dr Suess se kroz svoje knjige obraća deci pokušavajući da u njima probudi ideju samostalnosti i da pokaže gde ih vrednosti kao što su upornost i istrajnost mogu odvesti, kao i da nikada ne odustaju od sanjarenja i maštanja. To možda jesu motivi njegovih knjiga ali su i motivi njegovog života, principi koji su od Theodora Geisela napravili srećnu i ostvarenu osobu. Ovo su neki od čuvenih stihova iz njegovih knjiga:

    Mozak ti je u glavi,
    U cipelama su ti noge,
    Okreni se u kom pravcu
    Želiš da te vode.
    Znaš što znaš ,
    I prepušten si sebi,
    Ti si taj koji odlučuje
    Išao gde bi.

    Misli i levo i desno,
    Misli i gore i dole,
    O, šta sve možeš da smisliš,
    Samo uz malo volje!

    Ukoliko neko, kao i ti,
    Ne želi to baš jako,
    Ništa neće biti bolje,
    Eto to ti je tako.

    Danas si ti najviše ti,
    I to je istina sva,
    Na svetu ne postoji niko,
    Ko je više od mene ja.

    (Prevod stihova: Srđan Popić)

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE