Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vašem mozgu treba pomoć: Šta da jedete?

    Ma koliko godina imali, uvek je vreme da mislite o funkcionisanju dirigujućeg organa. Ako želite bolju pažnju i koncentraciju, jasnije i oštrije slike iz memorije, jasne i bistre misli, dobro raspoloženje, brzo zaključivanje i dobru moć zapažanja, vaš mozak mora dobro da radi. Prvo mu morate dati ’materijal’ od kojeg se sastoje njegove ćelije, morate ga zaštititi, dati mu vode i goriva koje će trošiti u radu. To sve može hranom.

    Manje omega-3 kiselina u tanjiru znači manji mozak i lošije rezultate na testovima kognitivnih sposobnosti. Zato redovno jedite: lososa, tunu, (ribu uopšte), lan i laneno ulje, orah, lešnik, jaja, soja i sojino ulje, tofu, kukuruzno ulje, maslinovo ulje, pileći batak (grilovan), brokoli, kelj. Ali, treba i da znate da su omega-3 kiseline osetljive na visoke temperature, kiseonik i svetlo, pa se trudite da namirnice jedite što svežije.

    Mozak morate da štitite. Svakodnevno je njegovim ćelijama potrebna zaštita od slobodnih radikala i što se stariji, sve ih je više i sve se više morate boriti. U hrani ima sjajnih boraca (antioksindanasa): borovnica, brokoli, šargarepa, kupina, beli luk, crno grožđe, spanać, soja, zeleni čaj, paradajz, žitarice celog zrna, kakao, maline, brusnice, đumbir. Sve što možete jedite sveže.

    Za dobar rad mozga nije dovoljno da njegove ćelije dobro funkcionišu. Jednako su važne veze (transmiteri) među ćelijama kojima se prenose informacije. Neke delove transmitera (aminokiselina triptofan) ne može telo samo da proizvede, pa se moraju unositi hranom: hranom iz mora, jajima, sojom, krastavcima, semenom bundeve, mlečnim proizvodima, kikirikijem, susamom. (Smatra se da je dnevna doza triptofana 3mg po kilogramu telesne težine.)

    Hidrirajte mozak. Manje hidrirani, bićete umorniji i pamćenje će vam biti lošije, opažanje, zaključivanje. Pijte vode koliko mislite da vam treba, ali je najvažnije da vodu unosite hranom: krastavcem, narom, brokolijem, avokadom, kajsijama, spanaćem, lešnikom, jajima, susamovim uljem.

    Vitamini B6, B12, vitamin C, gvožđe, kalcijum – sve to treba mozgu redovno i svakodnevno i najbolje ih je unositi hranom. Ili, ako uzimate multivitaminske dodatke ishrani, onda ih bar uzimajte SA hranom, kako biste poboljšali apsorpciju vitamina. Ovde opet na tanjiru treba da budu riba, meso, crvena paprika, brokoli, pomorandža, limun, sveže, što svežije povrće i voće.

    Mozgu trebaju vlakna (a ne samo stomaku zbog boljeg varenja). Vlakna koja se nalaze u sušenom voću, brokoliju, spanaću, mahunarkama, bademima, lanu, pomorandžama, kiviju, kruškama ili ječmu i integralnom pirinču smanjuju apsorpciju šećera, odnosno, mozgu dovode šećer u optimalnim količinama koliko mu treba.

    Vašem mozgu treba pomoć: Šta da jedete?

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE