Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nikola Tesla: Kako proceniti čoveka

    Nikola Tesla (1856-1943) je bio jedan od najvećih svetskih naučnika i pronalazača. On je radio, trpeo i borio se, zato što je verovao da će njegovi izumi promeniti čovečanstvo. I bio je u pravu.

    Njegova radoznalost ga je vodila u različite oblasti nauke. Bio je inteligentan i duhovit, i zbog toga su ga prijatelji cenili i voleli, ali birajući između društvenog života i rada uvek bi birao rad. Vežbao je samokontrolu kako bi svoje telo i um održavao mladim, u nadi da će rad i zasluge govoriti o njemu u budućnosti:

    Naše vrline i naši promašaji su neodvojivi, kao sila i materija. Kada se odvoje, nema više čoveka.

    Neka budućnost kaže istinu, procenite svakoga čoveka prema njegovom radu i zaslugama. Sadašnjost je njihova, ali budućnost je moja, za koju sam tako naporno radio.

    Čovek mora vežbati u umerenost i nadzor svojih čula i sklonosti u bilo kojem pogledu, da bi tako održao sebe mladim u telu i razumu. Suzdržavanje mi nije uvek bilo po ukusu, ali su moja iskustva velika nagrada.

    Čovek je rođen da radi, da trpi i da se bori. Ko tako ne čini, mora propasti.

    Učio sam tuce jezika, proučavao literature i umetnost proveo svoje najbolje godine u bibliotekama čitajući sve što bi mi došlo pod ruku i osetio sam da sam traćio vreme, ali ubrzo sam shvatio da je to bilo najbolje što sam ikada učinio.

    Od svih ’sila trenja’, ona koja najviše usporava ljudski napredak je neznanje, ono što Buda naziva ’najveće zlo u svetu’.

    Najvažniji produkt stvaralačkog uma je izum. Njegov je krajnji cilj ovladavanje uma prirodom i iskorištavanje njezinih sila za potrebe čovečanstva.

    Ako pokušam nastaviti prekinuti tok misli,osećam pravu duhovnu mučninu,nehotice tada prelazim na drugi posao,iznenađen svežinom uma i lakoćom kojom svladavam prepreke koje su mi pre kvarile račune. I redovno  nalazim odgovore na teška pitanja uz najmanji napor.

    Ako ne znate kako, promatrajte pojave prirode, ona će vam dati jasne odgovore i inspiraciju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE