Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izdahnite bol i stres: Lake tehnike disanja

    Ako vas muče alergije ili vam je teško da zaspite, isprobajte jednostavne i isprobane tehnike disanja koje će vam pomoći da rešite ove ili neke druge probleme.

    Čovek u proseku udahne i izdahne 23 hiljade puta u toku dana, ali većina to radi nedovoljno efikasno, uzimajući kratke i plitke uzdahe, dišući iz pluća, a podsvesno grčeći trbušne mišiće. Iako se svi rađaju dišući iz stomaka, do adolescencije vas sustiže stres i kao prirodan odgovor na to dolazi do grčenja mišića koje ograničava disanje.

    Evo kako da naučite sebe da dišete punim plućima i da kroz taj proces utičete pozitivno na um i telo:

    Kako brže zaspati: Tehnika disanja 4-7-8

    Ovu tehniku za dobar san i smanjenje stresa, preporučuje, direktor 'Centra za Integrativnu medicinu' sa Arizona univerziteta, dr Andrew Weil, koji kaže: „Za razliku od lekova za spavanje, na koje pacijenti često postaju rezistentni vremenom, 4-7-8 disanje, što se duže praktikuje, ima sve bolji efekat“.

    Vrh jezika stavite na prednje nepce, udahnite kroz nos brojeći u sebi do četiri, a zatim zadržite vazduh, brojeći do sedam. Izdahnite na usta, šušteći dok to činite, brojeći do osam. Ponovite ovu vežbicu tri puta na svakih pet minuta dok ne zaspite.

    Olakšajte alergije i astmu: Tehnika disanja ’Shining Skull’

    Ova tehnika je preuzeta iz joge, jer je jedna studija pokazala da u kombinaciji sa lekovima značajno poboljšava funkciju pluća kod astmatičara, takođe je dobar za čišćenje sinusa.

    Duboko udahnite kroz nos u dužini od deset sekundi a zatim izdahnite naglo na usta u jednoj sekundi. Ponovito vežbu tri puta, a kasnijom upotrebom možete povećati broj ponavljanja. Ova tehnika ubrzava puls, stoga bi ljudi sa visokim pritiskom trebalo da konsultuju lekara pre nego što počnu sa primenom ove tehnike.

    Olakšajte bolove: Tehnika disanja ’Zamišljanje bola’

    Zatvorite oči i osetite telo kako se opušta. Dišite stomakom i vizualizujte kako kiseonik ispunjava sva bolna mesta u vašem telu. Zatim, dok izdišete, zamišljajte kako bol napušta vaše telo. „Što duže izdišete, više ćete stimulisati živac lutalac u mozgu, koji telu govori da ste u sigurnom okruženju“ kaže psiholog dr Michael Merrill.

    Smirite mučninu: Tehnika disanja ’Grounding’

    Ova tehnika može da podstakne peristaltiku, mišićne kontrakcije koje pomeraju hranu kroz digestivni trakt.

    Zamislite da silazite bosi niz dugačko kameno stepenište. Udahnite kroz nos, brojeći do četiri, fokusirani na hladnoću stepenika na kom stojite. Izdahnite brojeći do osam kroz napućena usta, zamišljajući kako silazite niz stepenik. Radite tako sve dok mučnina ne prestane.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE