Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (VIDEO) Teški izbori nisu kletva već božiji dar

    „Pomislite na težak izbor sa kojim  ćete se suočiti u bliskoj budućnosti. To može biti između dve karijere – umetnika i računovođe, ili mesta za život – grada ili sela, ili čak između dve osobe sa kojom biste se venčali…Ili to može biti izbor u vezi sa tim da li imati decu, da li će se oboleli roditelj useliti kod vas, da li odgajati dete u veri po kojoj živi vaš partner…

    Verovatno je da je težak izbor na koji ste pomislili nešto veliko, nešto važno. Čini se da su teški izbori povodi za agoniju, zabrinutost, škrgutanje zubima. Ali mislim da smo pogrešno razumeli teške izbore i ulogu koju oni igraju u našim životima. Razumevanje teških izbora razotkriva sakrivenu moć koju svako od nas poseduje, ovako započinje svoj TED govor filozof Ruth Chang.

    Čest problem sa donošenjem teških odluka je nemanje dovoljno informacija o opcijama koje imate pred sobom. Kako Chang kaže, kada bi samo neko mogao da vam pošalje dva DVD-ja koja prikazuju dve varijante vaše budućnosti u zavisnosti od odluke koju donesete, bilo bi vam mnogo lakše.

    Rezultat ove uzaludne potrage za odgovorima često unesrećuje i učini da u jednom momentu dignete ruke i okrenete se onoj sigurnijoj opciji. Ali to ne znači da je to prava, niti da je to pogrešna opcija.

    „Kada se suočavamo sa teškim izborima, ne treba da udaramo glavom u zid pokušavajući da shvatimo koja alternativa je bolja. Nema najbolje alternative. Umesto traganja za razlozima negde tamo, treba da potražimo razloge u odgovoru na pitanje: ’Ko ja treba da budem?"

    Kada bi svaki izbor u životu bio lak, odnosno kada bi uvek postojala najbolja alternativa, onda bi svi racionalno birali nju, jer takva odluka u sebe ne bi uključivala to ko ste vi i koje su vaše vrednosti. „U takvom svetu , imali bismo najviše razloga da nosimo crne čarape umesto rozih, da jedemo žitarice umesto krofni, da živimo u gradu radije nego na selu“ kaže Chang.

    Ljudi koji uvek svoje odluke donose racionalno i na osnovu normi često lutaju u životu, jer iza svog izbora ne mogu da stanu u potpunosti.

    Chang kaže da su ’teški izbori dragocene prilike’ da u donošenju odluka otkrijete razloge koji od vas prave ’karakteristične ljude kakvi jeste’, i zbog toga teški izbori nisu kletva već božiji dar.

    Pogledajte ceo TED govor:

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE