Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kućne biljke u borbi protiv stresa

    Zelene raskošne biljke, ne samo da će dekorisati i ulepšati vaš prostor, i očistiti vazduh koji udišete, već će pomoći u stvaranju opuštenijeg, mirnijeg ambijenta u prostorijama u kojim boravite svakodnevno. Boravak u prirodi je povezan sa znatno manjim nivoom stresa i napetosti, te zašto onda ne biste malo zelenila uneli i u vaš dom?

    Na osnovu studije iz 2008, holandski naučnici su ustanovili da su pacijenti jedne bolnice pokazali niži nivo stresa kada su u sobi imali biljku, od onih koji nisu imali tu privilegiju. Zato, ne shvatajte olako značaj biljaka i posvetite im barem malo svoje pažnje, jer će ta vrsta posvećenosti biti uzvraćena kroz vaše bolje mentalno i fizičko zdravlje. Od strane NASA naučnika neke od kućnih biljaka su uvrštene u deset najboljih prečistača vazduha.

    Ovo je deset kućnih biljaka za ulepšavanje prostora, čićenje vazduha i upijanje toksina:

    1. Aloe vera
    Gel ove biljke ima mnoga lekovita dejstva: smiruje opekotine i posekotine, vrši detoksikaciju organizma, pomaže podizanju kvaliteta vazduha zagađenog materijama iz hemijskih proizvoda, otklanja napetost i stres. Kada količina zagađenog vazduha dostigne velike razmere, lišće ove čudesne biljke pokazuje smeđe mrlje, što je odličan pokazatelj nivoa čistoće vazduha. Aloe vera najbolje uspeva kada raste u uslovima gde ima mnogo sunca, dakle, nemojte je držati u tamnim i hladnim delovima prostorije. Potiče iz Severne Afrike.

    2. Bršljan
    NASA naučnici tvrde da je ova biljka broj jedan među najboljim prirodnim filterima vazduha, jer bez premca apsorbuje formaldehid. Formaldehid je bezbojna, zapaljiva hemikalija jakog mirisa, i koristi se kao konzervans u medicinskim laboratorijama i mrtvačnicama. Bršljan, poznat i kao evropski ili engleski bršljan, izuzetno je zahvalan za održavanje, jer lako raste, prilagodljiv je, i uspeva u umerenim temperaturama i srednjoj svetlosti sunca. Možete je okačiti ili držati na podu. Potiče iz Evrope.

    3. Drvo kaučuka
    Dobro je za čišćenje vazduha i vode, i predstavlja jednu od biljaka koje najlakše rastu, jer napreduje i kada je slabo osvetljenje, kao i kada su hladni klimatski uslovi. Potiče iz Južne Amerike.

    4. Mirni ljiljan
    Ova biljka značajno smanjuje broj toksina u vazduhu, i pravi je dar za vaš dom. Niske temperature i hladnoća mirnom ljiljanu ne predstavljaju nikakve smetnje za rast i napredak, a zbog svoje estetike deluje umirujuće i dekorativno. Potiče iz tropskih predela Amerike i južnoistočne Azije.

    5. Sanseverija
    Ova biljka se još naziva i ’zmijska biljka’, odnosno ’indijansko pero’. Veoma otporna sobna biljka, laka za negovanje, jer ne traži mnogo vode niti svetla kako bi ’preživela’. Apsorbuje ugljen-dioksid i oslobađa kiseonik u toku noći (dok već biljaka ovaj proces obavlja tokom dana). Potiče iz Afrike i Azije.

    6. Bambusova palma
    Prema istraživanju NASE, ova biljka je treća po redu na listi biljaka koje su idealne za sveukupno održavanju i čišćenje od formaldehida, benzena i trihloretilena,  dok, sa druge strane, Bambusova palma tera insekte, što je naročito pogodno u letnjim i prolećnim danima. Zahteva vlažnost, odnosno često zalivanje, zatim hlad i indirektnu sunčevu svetlost. Potiče iz tropskih predela Amerike.

    7. Filadendron
    Estetika ove biljke je posebno naglašena, budući da njeni listovi imaju oblik srca, a kada dovoljno izraste pravi prelepu dekorativnu lozu. Kada se pravilno neguju, traju i po nekoliko godina. Potrebno im je povremeno zalivanje vodom umerene temperature i srednja doza sunčeve svetlosti. Osim što ulepšava prostor, filadendron čisti vazduh, naročito od formaldehida. Potiče iz Indije i Srednje Amerike, a kod nas često naziva ’meksički hlebovac’, jer njegov plod sadrži jestivo tkivo oko semena.

    8. Hlorofitum
    Još jedna biljka sa više naziva – ’biljka pauk’, odnosno ’biljka avion’, svrstava se u najučestalije kućne biljke, jer je zbog neobičnog izgleda (podseća na pauka) izuzetno dekorativna, laka je za održavanje, i prema NASA izveštaju odlična je za prečišćavanje vazduha – ’vodi borbu’ protiv benzena, ksilena, formaldehida. Potiče iz Južne Afrike.

    9. Dracena marginata
    Ova prelepa, egzotična biljka odiše životom, a njena visina je idealna za ’popunjavanje’ prostora ili ulepšavanje ćoška u sobi, jer može dostići visinu do plafona. Uklanja toksine poput ksilena, formaldehida i trihloretilena, a najbolje uspeva u sunčanom okruženju. Potiče sa Madagaskara.

    10. Zlatni puzavac
    Viseća ukrasna biljka kojoj treba minimalna nega, jer ne traži mnogo svetlosti, što svakako ne znači da je treba držati na isuviše mračnom mestu. Možete je držati u kuhinji ili dnevnoj sobi, jer čini lozu koja divno dekoriše i čisti vazduh dok kuvate, čitate, odmarate, gledate televiziju. Udisanjem čistog vazduha, jačate vaše moždane i vitalne funkcije, smanjujete nervozu i stres. Potiče iz severne Australije, odakle se širila kroz Maleziju, Kinu, Japan i Indiju

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE