Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Idealno piće u svakom trenutku: Čaj

    Čaj… Napitak sa tradicijom. Možete ga piti u raznim varijantama, i uvek je dobrodošao. Pre svega, zato što je blagog ukusa, potpuno zdrav, lako se priprema, postoji mnogo ukusa, odlično se kombinuje sa keksom ili kolačima, služi se u gotovo svakom kafiću, i podrazumeva jedinstven ritual ispijanja, kao i servis za čaj. Kina se smatra domovinom drveća čaja, čija su lekovita dejstva otkrivena pre više od hiljadu godina, dok je u Evropu stigao u 17. veku, sa prvim brodovima iz Holandije.

    Kod kuće kada odmarate sa porodicom i prijateljima, ili na poslu u toku kratkog predaha – uživajte u čarima čaja! Otkrijte zbog čega je jedinstven i zanimljiv…

    Ovo su zanimljive činjenice o čaju koje, možda, niste znali:

    Postoje dve osnovne vrste čaja – onaj pravi koji se dobija od istoimene biljke, i biljni čaj koji je mešavina različitih lekovitih biljaka. Pravi čaj u sebi sadrži kofein i koristi se kao stimulans ili umirujuće sredstvo, dok su biljni čajevi sastavni deo narodne kineske medicine.

    Čaj se nekada pušio, žvakao i dodavao jelima kao začin.

    Kesice čaja su osmišljene u Americi, u ranom 19. veku, kako bi se u njima čuvao usitnjen čaj pristigao iz Indije. Danas, u oko 96 odsto slučajeva, šolja čaja se služi uz kesicu čaja na tacni.

    Veliki je broj biljnih čajeva, ali svi oni potiču od jedne vrste biljke koja se naziva Camellia Sinensis. Boja čaja (crni, zeleni, beli) zavisi od načina na koji je tretirano lišće.

    Poznate su tri metode ispijanja čaja: engleska, japanska i troprst. Po japanskoj recepturi, čaj se preliva prethodno skuvanom vrelom vodom i ostavi se tako na tri minuta. Engleski način podrazumeva da na jednu šoljicu ide jedna mala kašika čaja, dok se prema troprst načinu pripreme u šolju sipa onoliko čaja koliko stane između palca, kažiprsta i srednjeg prsta.

    Voćni čajevi sadrže izražen stepen vitamina C, a fenomen ispijanja čaja ja od davnina popularan u tropskim predelima, budući da velika količina prokuvane vode (hladna ili topla) uzrokuje znojenje i izbacuje toksine iz organizma, čime sprečava razne zaraze.

    Tradicija ispijanja čaja u Englskoj se održava u 11 časova prepodne, kada se uz doručak i keks Elevenses, ispija čaj. Pre večere se, takođe, može uzeti šolja čaja – ‘high tea’, što predstavlja neku vrstu zdrave užine. Ovu tradiciju je uvela vojvotkinja Ana Maria od Bedforda kojoj je pauza između doručka i večera (tada jedina dva obroka) bila predugačka.

    Tradicija ispijanja čaja je sastavni deo svakog dana i u Turskoj. Priprema se na poseban način i ispija iz malih providnih čaša. Odbijanje poziva na turski čaj smatra se uvredom i nepoštovanjem tradicije kao načina života.

    Tokom 1700. godine čaj je zamenio džin u Velikoj Britaniji, i postao omiljeno piće nacije. Ipak, kombinacijom hladnog čaja, džina i malo kore limuna, dobijate izvanredan letnji koktel.

    Među najpriznatijim proizvođačima čaja nalazi se država Cejlon koja proizvodi 9 odsto svetskog čaja, a njen izvoz odgovara na potrebe 19 odsto svetske potražnje. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE