Deset stvari koje će vas učiniti boljom osobom

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Vancouversun, Orgspring

Nije lako promeniti se preko noći, postati bolja, zahvalnija, ljubaznija osoba. To su stvari koje se, prema mišljenju psihoterapeuta Joyce Marter, vežbaju iz dana u dan, sve do trenutka kada postignete ono što ste želeli. Time što postajete bolja osoba, ne činite samo drugima, već i sebi, budući da su razvijanje i usvajanje navika, osobina i oblika ponašanja o kojima Marter govori, glavni preduslovi za formiranje zrele, srećne i uspešne osobe.

Vežbajte zahvalnost, fokusirajte se na pozitivne trenutke u životu i sve prelepo što vam ispunjava dan. Ne zaboravite da ste vi krojač svakog svog dana, i ne čekajte da se isplanira sam od sebe!

Oslobodite se odbrambenog stava, zbog kojeg sebi zatvarate mnoga vrata i prilike. Oslobodite se negativnih misli da je neko uvek protiv vas i stalne potrebe da štitite sebe od okoline (dešavanja na poslu, odnosi sa bliskim ljudima ili strancima). Pokažite samouverenost, borbenost i želju da izgradite stabilne odnose.

Naučite da prihvatate stvari.Ne trošite energiju i ne pružajte otpor kada nešto ili nekoga ne možete promeniti, jer ukoliko ikoga možete korigovati – to ste vi sami. Osnažite sebe, tako da vas ne pogađaju stvari na koje nemate uticaj, a umesto toga, poradite na svom razmišljanju i ponašanju.

Naučite da opraštate.Sve patnje iz prošlosti vas uče nečemu i vremenom postaju značajne životne lekcije, zbog kojih sazrevate, prevazilazite negativne emocije i postajete mentalno jači.


Budite autentični, originalni i realni.Budite svoji, izgradite lična mišljenja i principe, dajte sebi priliku da se razvijate i želite mnogo, ali budite i realni u svojim nastojanjima, kao i kada je reč o sopstvenim potencijalima.

Izrazite empatiju.Pustite potrebu za osuđivanjem i kritikovanjem, i stavite se u tuđe ’cipele’, sa ciljem da razumete tuđa osećanja ili postupke.

Budite direktni, recite otvoreno šta mislite i mislite ono što kažete, jer će vam istina dati slobodu.

Budite ljubazni.Ne samo što ’lepa reč gvozdena vrata otvara’, već deluje i u suprotnom smeru. Ukoliko ste ljubazni sa onima koji to znaju da cene i neguju iste vrednosti kao vi – ljubaznost će vam biti uzvraćena. Ne očekujte da neko bude ljubazan i fin prema vama, ako ni sami niste takvi prema drugima.


Uspostavite integritet, budite dosledni i pouzdani. Priznajte kada niste u pravu, borite se za svoj interes kada jeste u pravu, izgradite čvrst stav, ali ne budite arogantni i napadni.

Volite sebe.Ljubav prema sebi je jedan od glavnih preduslova za pronalaženje istinske sreće. Ukažite sebi jednako poštovanje i brigu, kao što ih posvećujete i drugima. Negujte svoj jedinstven duh, oprostite sebi kada treba i ne forsirajte savršenost, jer je ona neuhvatljiva.

Foto: Vancouversun, Orgspring