Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    INFOGRAFIKA: Nedostatak fizičke aktivnosti češći uzrok smrti od gojaznosti

    Studija o povezanosti stepena fizičke aktivnosti i smrtnosti grupe naučnika sa Univerziteta Kembridž, koja je nedavno objavljena u časopisu “American Journal of Clinical Nutrition”, zaključila je da je nedostatak fizičke aktivnosti češći uzrok smrti među Evropljanima nego gojaznost.

    U studiji koja je trajala 12 godina učestvovalo je 300.000 ispitanika oba pola, a istraživači su za potrebe studije procenjivali nivo vežbanja i obim struka, te beležili svaki smrtni slučaj ispitanika.

    ,,Najveći rizik od prerane smrti zabeležen je kod onih koji su fizički neaktivni i to podjednako važi za osobe normalne težine, one sa viškom kilograma i gojazne’’, izjavio je jedan od istraživača, profesor Ulf Ekelund. Prema izjavi istraživača sa Kembridža 676.000 smrtnih slučajeva godišnje pripisuje se upravo posledicama nastalim usled neaktivnosti, u poređenju sa 337.000 usled posledica povezanih sa prekomernom telesnom težinom.

    Studija podvlači da mršave osobe mogu imati veći rizik od zdravstvenih problema usled neaktivnosti, dok su gojazne osobe koje vežbaju boljeg zdravstvenog stanja od onih koje to nisu. Takođe, napominje se i da je fizička aktivnost, odnosno vežbanje podjednako važna za sve, bez obzira na telesnu težinu, te da je 20 minuta brzog hodanja dnevno dovoljno kako bi se unapredilo opšte zdravstveno stanje.

    ,,Međutim, ne mislim da je u pitanju jedno ili drugo. Treba da težimo da smanjimo i gojaznost, ali mislim da fizička aktivnost mora da se preopzna kao veoma važna strategija javnog zdravlja’’, dodaje prof. Ekelund.

    Bolesti prouzrokovane neaktivnošću i gojaznošću su uglavnom iste, uključujući kardiovaskularne bolesti, s izuzetkom dijabetesa tipa 2 koji se češće javlja kao posledica gojaznosti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE