Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako da znate da li vas neko laže: 11 očiglednih znakova

    Da li slabo uočavate kada neko laže? Novo istraživanje psihologa Leanne ten Brinke i njenih saradnika, ukazuje na to da su naši instinkti, kada je reč o proceni laži – veoma jaki, ali nas naši svesni umovi ponekad ’iznevere’. Ipak, postoje neki prepoznatljivi znakovi na osnovu kojih možete ustanoviti da li vam neko govori istinu, a Dr. Lillian Glass, analitičar ponašanja i govora tela koja je za FBI radila na razotkrivanju signala obmanjivanja, kaže da ako želite da uočite da li neko laže, potrebno je da prvo razumete kako se ponaša u normalnim okolnostima.

    Ovo je 11 očiglednih znakova da neka osoba ne govori istinu:

    1. Brza promena položaja glave

    ’Glava će biti pognuta na dole i nagnuta u stranu’, kaže Glass. To se dešava uglavnom neposredno pre nego što se očekuje da osoba odgovori na postavljeno pitanje.

    2. Promena disanja

    Kada vas neko laže, najčešće počne da diše otežano. Kod promene disanja, dolazi do stišavanja tona glasa i širenja ramena. U nekim slučajevima, osobe čak gube dah, jer se menja protok krvi.

    3. Stoje veoma stabilno

    Poznato je da ljudi počnu da se vrpolje kada se unervoze, ali Glass ističe da takođe treba voditi računa o onima koji se uopšte ne pomeraju. U prirodnoj, spontanoj konverzaciji, čovek nesvesno pomera svoje telo, međutim, osoba koja nešto krije sklona je da se ne miče uopšte, jer se, kako kaže Glass, priprema za konfrontaciju.

    4. Ponavljaju reči ili fraze

    To se dešava jer pokušavaju da vas ubede, ali i same sebe, u ono što govore. Pokušavaju da daju vrednost laži, u svojim glavama.

    5. Daju vam mnogo informacija

    Kada vam neko daje previše podataka ili ulazi u detalje i kada ga/je ne pitate, postoji verovatnoća da on/ona ne govori istinu. Takve osobe uglavnom pričaju mnogo, jer se nadaju da će zbog tolike priče i prividne otvorenosti, drugima izgledati pouzdano i iskreno.

    6. Diraju ili prekrivaju usta

    Glass smatra da kada odrasli stavljaju ruke preko usana – ili znači da ne žele da otkriju sve, ili da jednostavno ne žele da kažu istinu.

    7. Instinktivno prekrivaju osetljive delove tela

    To može uključivati grlo, grudi, glavu, stomak. Glass ima iskustvo sa slučajevima prilikom kojih su ljudi, naročito na suđenjima, pokrivali prednji deo grla, i to uvek kada ih nečije svedočenje pogodi u ’nerv’.

    8. ’Muvaju’ stopala

    Takvi pokreti odaju osobu koja je nervozna ili kojoj je neprijatno, što znači da želi da što pre pobegne iz situacije u kojoj se našla.

    9. Ponekad im postaje teško da pričaju

    Ovo se dešava zato što automatski nervni sistem smanjuje protok pljuvačke tokom stresa, što isušuje sluzokožu usta.

    10. Stoje, bez čestog treptanja

    Osobe koje lažu su u stanju da održavaju kontakt očima sa vama, u pokušaju da vas kontrolišu i manipulišu vama. Često zure u ljude duže nego obično i ne trepću u redovnim intervalima.

    11. Imaju naglašenu tendenciju da ukazuju na neke stvari

    Kada postane neprijateljski ili odbrambeno nastrojeni, pokušavaju da preokrenu situaciju i okome se na vas. Ljutnja zbog toga što je otkriven/a, dovodi do potrebe za ukazivanjem na neke druge stvari.

    Foto: Youtube

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE