Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Napravite dobru osnovu i pravilno zaledite svoj sladoled

    Veoma je lako napraviti različite ukuse sladoleda, a najbolje je početi sa standardnom bazom sladoleda od vanile koja treba da bude hladnija i blaža od ostatka sladoleda. Evo nekoliko načina da napravite dobru osnovu ali i nekoliko načina da pravilno zaledite svoj sladoled.

    Kako napraviti sladoled

    Za početak potrebno je pomešati u šerpi dve šolje slatke pavlake, šolju punomasnog mleka, dve trećine šolje šećera i kašičicu ekstrakta vanile. Kako biste napravili poseban ukus dodajte pola šoljice kakao praha i napravićete divan sladoled od čokolade. Tiganj stavite na ringlu srednje toplote i zagrejte smešu, mešajući je neprestano dok se sav šećer ne rastopi.

    Nakon toga smešu prekrijte i stavite u frižider da se hladi sat ili dva. Stavite zatim sladoled u zamrzivač i u zavisnosti od vrste neka se zamrzava sat vremena ili više sati. Kada je osnova delimično zamrznuta dodajte svoje omiljene mikseve i arome. Baza od vanile se savršeno uklapa sa bilo kojim vrstama voća, slatkišima ili orasima.

    Savetujemo da upotpunite užitak i dodate šolju iseckanih jagoda, višanja, komadiće breskve i čokolade, kokos, puter od kikirikija, pistaće ili nešto po vašem ukusu. Nakon dodavanja ponovo zamrznite finaslnu verziju na tri sata.

    Još jedan način da napravite dobru bazu je da umutite zumanca. Takva osnova će biti kremastija i punijeg ukusa. Koristite i mileram, umutite četiri žumanceta i dodajte pola šolje šećera.

    Podgrejte šolju mleka ali ne dozvolite da proključa. Mešajte osnovnu smesu mikserom i polako dodajte mleko jer ukoliko to učinite prebrzo napravićete kajganu. Ovakvu smesu treba grejati na laganoj vatri dok se ne zgusne (to traje osam do deset minuta). Postarajte se da smesa ne provri jer će se tako zgusnuti. Ukoliko se to dogodi stavite sve u blender dok ne postane pire i ponovite postupak.

    Sve ubacite u frižider i kao u predghodnom primeru, dodajte topinge i ubacite sve u zamrzivač.

    Kako zamrzavati sladoled

    Nisu ni svi načini zamrzavanja sladoleda isti. Na primer, ukoliko stavite napravljeni sladoled u zamrzivač i na svakih 45 minuta ga izvadite kako biste ga energično promešali, dobićete fino i kremasto zamrznut sladoled, umesto kocke leda koja se najčešće napravi. Ova metoda će vam oduzeti četiri ili pet sati. Ukoliko volite mekši sladoled možete ga jeti čim u zamrzivaču počne da se nazire tekstura.

    Kod nas možda najmanje poznat način pravljenja sladoleda je mešanje u kesama za zamrzavanje. Kupite nekoliko kesa za zamrzavanje sa sigurnosnom gumom koja dihtuje na vrhu. U manju kesu sipajte napravljenu bazu za sladoled. Zatim uzmite veliku kesu i u nju ubacite malu, dobro zapečaćenu kesu i polovinu kese napunite ledom. Proverite da su obe kese dobro zatvorene i da se nikako neće pomešati. Zatim mućkajte i „masirajte“ veliku kesu sa sadržajem deset do petnaest minuta. Ostalo je samo da izvadite malu kesu iz leda i servirate sadržaj.

    Ukoliko se pitate kako su se nekada tradicionalne domaćice snalazile i pravile sladoled, evo odgovora. Stavite led i kamenu so u lavor. Stavite bazu u činiju, a zatim činiju stavite na led u lavoru. Mešajte smesu na ledu kako bi slani led izvukao toplotu iz smeše. Mešajte temeljno kako biste sprečili nastanak ledenih grumenčića. Ovo možete raditi i mikserom ukoliko niste toliko tradicionalni. Ovaj proces zamrzavanja može trajati i nekoliko sati, a definitivno ćete osetiti najveći užitak u kremu.

    Ako su ovi načini previše komplikovani za vas i nemate toliko vremena koje biste posvetili pravljenju ove poslastice savetujemo da kupite loptu za pravljenje sladoleda. To su posebne činije, najčešće u obliku lopte, napravljene posebno za ovaj slatkiš. Jednu polovinu napunite ledom, možete dodati mineralnu so, a u drugu stavite osnovnu smešu.

    Mućkajte, okrećite i kotrljajte loptu deset, petnaest minuta. Ona će verovatno biti teža nego što očekujete. Proveravajte loptu i količinu leda i vode, takođe dodajte još ukoliko je potrebno.

    Na koji god način da pravite sladoled, sa bilo kojom osnovom ne zaboravite da ga oplemenite raznim topinzima i dodacima. Dekorišite ga po svom ukusu i uživajte u svojoj poslastici koju možete podeliti sa dragim osobama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE