Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Deset čuda od sira

    Od parmezan sladoleda do marinirane fete, ne propustite da saznate nešto više o kombinacijama sira koje nikada do sad niste probali.

    Kozji sir i zeleni čaj

    Ovaj sir je savršen za grickanje uz čaj ali nikako ne preporučujemo da ga umačete u isti. Možda ova kombinacija zvuči čudno ali je kombinacija bilja koja se nalazi u nekim cajevima ista sa onom koju poseduju sirevi. Cvetne note u siru dopunjuju sa zelenim biljem čaja.

    Poutine

    Ovo je jelo je kanadski specijalitet i zapravo je vrsta pomfrita sa sirom i kajmak sosom po sebi. U zadnje vreme ovaj specijalitet se služi i u Velikoj Britaniji. Neki kuvari prave čips od krompira i polivaju ga mlekom, a to kombinuju sa kožicom sa piletine ili slaninom.

    Sladoled od parmezana

    Ovo uopšte nisu moderni recepti. Ideja o sladoledu sa ukusom sira datira još od 18. veka. Recept je u današnje vreme malo modernizovan dodavanjem kockica bele čokolade i gorgonzole. Kada se napravi sladoled od sira dodaje se rendani parmezan ili topli krem sa šećerom. Ovo je dobro servirati sa ohlađenom čorbom od paradajza.

    Raclette

    Švajcarski specijalitet od topljenog sira koje se služi sa krompirom koji morate probati. Britanska verzija ove poslastice zahteva da se sir greje do stepena sljučanja i da se onda prelije po krompiru. Ovaj alpski sir je kremast i voćni, a ima ukus vina.

    Breskva na žaru i kozji sir

    Ova divna kombinacija se može poslužiti kao jelo ili kao puding. Isecite breskve na pola i izvadite košticu i kriške stavite na vreli roštilj i neka tako ostanu 2 – 3 minuta. Zatim ih okrenite i uradite isto. Napunite sredinu u kojoj je bila koštica kremastim kozjim sirom, i još malo je ostavite na žaru. Servirajte sve sa listićima bosiljka i balzamikom.

    Liker sa divljom šljivom i džinom sa plavim sirom

    Džin otvara ukuse sira i veoma je prijatno konzumirati ih zajedno. Slatko-slani sir je obavijen baršunastom teksturom i imaće ukus ribizle i džina.

    Pečene smokve sa sirom i crnom čokoladom

    Sir i čokolada su odličan spoj i naročito se dobro slažu sa smokvama. Ovo je dobra ideja za kanape na proslavi ili za popodnevnu užinu, a veoma ga je lako napraviti. Suve smokve (ili kada je sezona, sveže) treba degustirati sa komadom sira i crne čokolade. Stavite svo troje zajedno i zapecite ih u rerni dok ne počnu da se tope. Po njima možete kasnije posuti liskice pečenog badema ili med.

    Marinirana feta

    Svetski su poznati recepti i ideje mariniranja feta sira u maslinovom ulju i biljkama. Isecite sir na komadiće i stavite ga u sterilisane tegle sa majčinom dušicom, čilijem, biberom u zrnu i limunom ili lukom. Polite to maslinovim uljem i ostavite u frižideru nedelju dana.

    Šampanjac i Brillat-Savarin

    Šampanjac ili penušavo vino su iznenađujuće dobar par sa puterastim sirevima. Kiselina i mehurići koji će razlagati aromu sira razdražiće vaša nepca i želećete još. Potrebno je da sir koji se jede uz šampanjac bude kremast i bogat.

    Burrata

    Ovo je italijanski sir nastao od čuvene mocarele ali za razliku od nje, spolja je čvšći dok mu je sredina prilično gnjecava. Njeni mlečni ukusi su veoma neutralni. Kuvari vole njenu svestranost i uparuju je sa raznim ukusima, a stavljaju je u sve od glavnih jela, predjela, dezerta do pica i salata. 

    Foto: pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE