Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Najveći mitovi o organskoj hrani

    Sve je više namirnica kod nas pod etiketom „organski uzgajano“, što kupci odmah smatraju zdravijim, ali i skupljim, a u svetu se „organsko“ izjednačava sa „luksuzno“. Evo nekoliko mitova o namirnicama koje se organski uzgajaju.

    Veća cena ne znači nužno i bolji kvalitet

    Nije iznenađenje za većinu kupaca da su organski produkti uglavnom skuplji od drugih. Istraživanja pokazuju da je organska hrana prosečno za 47% skuplja od druge. Međutim, realna razlika bila bi mnogo manja, za većinu namirnica oko 23% a neke bi bile čak i jeftinije.
    Ovakva razlika u ceni ne reflektuje samo skuplje tehnike odgajanja već i to da kupci najčešće plaćaju brend, a da nisu ni svesni toga.

    Organski produkti nisu uvek bolji za životnu okolinu

    U poljoprivredi se koriste sintetički pesticidi i đubriva, koji mogu da zagade vode i okolinu. Međutim, farmeri koji se bave „organskom“ poljoprivredom takođe koriste pesticide i đubria samo što koriste prirodne resurse koji takođe nose rizik. Organski poljoprivrednici mogu da proizvedu više štetnih gasova od uobičajenih farmi. Većina organskih farmi i poseda preuzeta je od velikih korporacija („Walmart organic“) koji koriste tešku mašineriju za obrađivanje, i time više škode okolini.

    Organsko voće i povrće samo je malo zdravije od „običnog“

    Odvojena istraživanja 2009., 2012., i 2014. godine pokazuju da organski uzgajano voće i povrće ima malo ili nimalo povišene nutritivne vrednosti. Doktori kažu ako želite više zdravlja, unosite više voća i povrća, bilo da je organsko ili ne.

    „Organski“ farmeri ne tretiraju svoje radnike bolje

    Rad na farmi je težak a radnici se često eksploatišu. Na žalost, ovo je realnost i na organskim farmama. Ekološki osvešćen sajt „Grist“ 2006. godine objavio je priču o maltretiranju na farmama koje uzgajaju organske biljke – govori se o povredama, malim platama, seksualnoj diskriminaciji, i navodnoj zabrani radnika da govore sa inspekcijom.

    Nema razloga da očekujete da organsko povrće bude ukusnije

    Ukus zavisi od mnogo faktora, a oni nisu povezani sa organskim uzgojem. U javnost su izašle priče novinara i advokata koji se žale kako njihovo organsko povrće nema (dobar) ukus. „Špargla ima ukus vlažnog kartona, a šargarepa nije nimalo slatka.“

    Šta je najbolja opcija?

    Kupovati kod lokalnih prodavaca, kod onih koji sami uzgajaju voće i povrće bilo da je organsko ili ne. Kupovati namirnice pod etiketom „organsko“ samo je bacanje para. 

    Foto: Pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE