Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ko su ubice vaše koncentracije

    Sigurno ste nekada imali problema da se usresredite na neku važnu obavezu. Zapravo, današnji svet je pun koncentracionih ubica, a psiholog Lucy Jo Palladino daje nekoliko saveta kako da upravljate takvim smetnjama.

    -Društveni mediji

    Počnimo od onoga što nas najviše okružuje – mediji. Pomoću njih je veoma lako da se odvojite od posla i povežete sa prijateljima nekoliko puta u toku jednog sata. Svaka notifikacija vas odvraća od toka misli.

    Rešite problem tako što ćete se ’izlogovati’ sa profila na društvenim mrežama kada počnete da radite. Ukoliko vam to teško pada ograničite sebe da proveravate statuse tek kada se odlučite za pauzu. Ako imate još viši stepen zavisnosti odnesite laptop negde gde nemate internet i završite posao.

    -Preopterećenost mejlovima

    Iako većina vaših mejlova može da bude u vezi sa poslom, oni će vam ipak odvraćati pažnju od projekta na kojem trenutno radite. Veoma ćete teško završiti posao ukoliko ga stalno prekidate kako biste odgovorili na mejlove. Pokušajte da ih gledate samo povremeno ili da ih isključite kada imate puno posla.

    -Mobilni telefon

    Zvono telefona može biti veoma frustrirajuće, a malo nas ga može ignorisati. Pozivi mogu oduzeti dosta vremena tako da je najbolje da uključite govornu poštu, da se ne javljate na pozive za koje smatrate da nisu važni i da stavite telefon u nečujni mod.

    -Multitasking

    Ukoliko ste dobri u ovoj veštini verovatno radite više stvari odjednom za kraće vreme. Ipak stručnjaci kažu da na taj način gubite pažnju i da niste u stanju da dovedete obavezu do savršenstva. Najbolje je da zadatke obavljate redom tako što ćete se prvo fokusirati na najprioritetnije. Multitasking sačuvajte za manje bitne svakodnevne obaveze.

    -Dosada

    Neke stvari su jednostavno mnogo zanimljivije od drugih ali ukoliko vam je dosadno sve vam je zanimljivije od posla kojim morate da se bavite. Uključujući čišćenje tastature i brisanja starih fotografija. Raščistite sami sa sobom. Napravite plan posle koliko sati rada možete sebi priuštiti pauzu od deset minuta. Nagradite se kafom, užinom ili šetnjom. Ta mala nagrada će vas motivisati.

    -Negativne misli

    Teško da ćete išta završiti ako neprestano razmišljate o tome šta može da krene po zlu na poslu ili šta sve treba da uradite kod kuće. Takođe prisećanje na događaje koji su prošli, a koji vam nisu bili veoma prijatni, može da vas potpuno omete. Jedan od načina da obuzdate ovu smetnju jeste da sve zapišete na papir. Najbolje je da napravite listu obaveza kojih ćete se držati.

    -Stres

    Kada imate osećaj da ste prebukirani teško ćete se baviti obavezama. Stres se nažalost može odraziti na vaše telo. Grče vam se mišići, srce lupa i dobijate glavobolje tako da je koncentracija nemoguća. Naučite tehnike uklanjanja stresa kao što je meditacija.

    -Umor

    Umor može učiniti da se veoma slabo koncentrišete, a studije pokazuju da nedostatak sna utiče na vašu pažnju. Neka spavanje bude vaš prioritet. Spavajte od 7 do 9 sati i vaš um će bolje raditi tokom dana.

    -Glad

    Mozak ne funkcioniše bez hranljivih materija. U ovoj priči je najbitniji doručak i zanemarivanje istog može biti pravi ubica koncentracije i prouzrokuje kratkoročno pamćenje. Dakle, dajte mozgu stabilan izvor zdravlja tako što nećete zanemarivati doručak, ješćete visokoproteinske grickalice (sir i orahe), preskakaćete testenine i slatkiše i ješćete puno žitarica.

    -Depresija

    Depresija nije isto što i tuga ali ukoliko tuga potraje duže sa osećanjima ravnodušnosti veoma je verovatno da ste depresivni, a to ce onemogućiti vaše fokusiranje. Ukoliko mislite da imate depresiju bilo bi najbolje da to proverite sa stručnim licem.

    -Lekovi

    Nažalost neki od lekova koji leče depresiju ali i mnogi drugi uništavaju vašu koncentraciju. Razgovarajte sa svojim lekarom ili farmaceutom. Neka vam smanji dozu ili promeni terapiju.

    Foto: pixabay

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE