Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EKSCENTRIČNE navike genija koje vas čine PAMETNIJIM

    Tanka je linija između ekscentrika i genija. Da li ste znali da je Einstein kupio opuške sa ulice i duvan stavljao u svoju lulu. Benjamin Franklin je svako jutro stajao go kraj otvorenog prozora i puštao da mu vazduh cirkuliše telom.

    Njihova nastaranost nije potpuno bez objašnjenja, iza nekih od ovih ludila stoje mentalne prednosti. Ove neobične navike će vas učiniti pametnijim, navodi sajt Enterpreneur.

    1. Voditi ljubav. Mnogo.

    Emilie du Châtelet je manje poznata po pionirskom naučnom radu u ranom 18. veku ali je zato veoma poznata po svom seksualnom životu. Istraživanja jednog univerziteta su utvrdila da seksualna aktivnost poboljšava kognitivne funkcije i poboljšava neurogenezu kroz suzbijanje hroničnog stresa. Razlog više za redovan seks.

    2. Okružite se 24-oro karatnim zlatom

    Doktor Yoshiko Nakamatsu koji je patentirao više od 3.300 izuma, uključujući i disketu, svake noći je odlazio u svoju sobu tišine, odnosno kupatilo koje je popločano 24-oro karatnim zlatom. On je to objasnio rekavši da zlato blokira radio talase i televizijski signal koji inače štete mašti. Njegova tvrdnja možda potpuno ima smisla. Poznato nam je koliko je zračenje štetno i kako dovodi do raka. Takođe, veoma loše utiče na kognitivne funkcije. Vi možda ne možete da se okružite zlatom ali svakako se potrudite da ste što manje okruženi talasim uređaja, ukoliko je to uopšte moguće. Kako biste poboljšali svoje mentalne performanse napravite kratak izlet u prirodu i zaboravite na tehniku.

    3. Faktor hladnoće

    Benjamin Franklin je imao običaj da pliva u hladnoj londonskoj reci Temzi. Theodore Roosevelt se kupao go u vašingtonskoj reci Potomak svake zime. Provoditi vreme u različitim temperaturama vode je odlično za vaš mentalni napredak ali i fizičku aktivnost zbog povećane cirkulacije. Još je grčki mislilac Hipokrat govorio o dobrim stranama terapije vodom. Kada se tuširate hladnom vodom vaša krv ide direktno u samu srž organizma i naročito da snabdeva vaš mozak i vitalne organe. Dajte mozgu potkrepljujuć podsticaj tako što ćete svako kupanje završiti hladnom vodom.

    4. Ne začinjavajte hranu, još uvek

    Thomas Edison je imao veoma rigorozne intervjue za nove zaposlene. Pored stručnih pitanja radio je ’test soli’. Stavio je pred njih tanjir supe. Svako ko je posolio supu pre nego što ju je probao automatski je pao na testu. Soljenje pre degustacije bio jasan pokazatelj donošenja odluke na osnovu neosnovane pretpostavke. Inteligentni umovi su kritički umovi.

    5. Štrajk glađu

    Drevni grčki filozof i matematičar Pitagora se sistematski izglađivao 40 dana. Naučio je i svoje učenike kako da poste isključivo na vodi verujući da to podiže mentalnu percepciju i kreativnost. Savremene studije pokazuju da post povećava derivatno-neurološki faktor mozga koji pomaže u funkcionisanju memorije i može da stimuliše rast novih ćelija. Akutni stres izazvan postom takođe stimuliše puštanje endorfina, što dovodi do povećanja blagostanja i euforije.

    6. Pustite suze

    Ukoliko želite da budete kreativni kao Steve Jobs oslobodite svoj protok suza. Njegovi biografi navode da je često imao običaj da plače kada je frustriran. Tako je imao suze radosnice kada je kako kaže osećao čist duh. Suze smanjuju stres i utiču na raspoloženje. Ovakvi emotivni izlivi regulišu raspoloženje. Poput smirenosti nakon oluje. Ne gušite suze kada krenu, katarza će dovesti do mentalne jasnoće.

    7. Ok je odustati

    Ukoliko odustanete od obrazovanja ne znači da prezirete takve ustanove već da imate žeđ za drugom vrstom znanja, prikrivenim. I ne možete uskladiti vaše ciljeve sa institucijom. Mnogi poznati su krenuli drugim putem kao što su Bill Gates, Mark Zuckerberg, Steve Jobs, Elizabeth Holmes i tako dalje. Svi su se složili oko tri ključne lekcije koje su iz toga izvukli. Prvo postali su sami svoji ljudi, drugo shvatili su sablone po kojima se radi i bili su u mogućnosti da uspešno predvide predstojeće situacije i za kraj bili su sposobni da donose samostalno velike odluke. Velika je hrabrost odustati i mnogo možete naučiti iz toga. Već ste korak bliže do velikog uspeha.

    8. Nema žurbe

    JK Rowling je zaradila milione dolara od čuvenog serijala Harry Potter. Sve je počelo tako što je dobila ideju u vozu ali je bila previše sramežljiva da nekoga zamoli za olovku. Ona nije odmah objavila sve što je pisala. Pustila je da njeno delo odstoji, razvija se i evoluira. Njena podsvet je nesvesno uticala na njenu svest vremenom i delo je postajalo sve bolje. Pustite svoje misli da sazru pre nego što ishitreno krenete u akciju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE