Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Psihijatri kažu da je ovo najbolji način da se rešimo loše navike

    Bilo da grickamo nokte ili provodimo sate na Facebooku kada bi trebalo da radimo bilo šta drugo, moramo da priznamo sebi da imamo lošu naviku koju ne možemo tako lako da odbacimo.

    Tokom skorog govora za TEDMed Talk, Judson Brewer, psihijatar sa Univerziteta Masačusets, predlaže da ključ da se rešimo loše navike bude – puna pažnja, sabranost fokusiranje na to kako se zbog određene navike osećamo.

    Brewer je pokazao studiju u kojoj su njegove kolege i on našli da vežbe pažnje mogu da pomognu da ljudi prestanu da puše. Prema Breweru, većina učesnika studije pokušavali su da ostave pušenje oko šest puta.

    Umesto da nateraju pušače da prestanu, istraživači su im dali dozvolu da nastave – ali učesnicima je rečeno da obrate pažnju na to kako se osećaju kada puše. Na primer, rečeno im je da pomirišu cigaretu i razmisle na šta miriše, onda da povuku dim i primete kakvog je ukusa.

    Judson je citirao jednog učesnika koji je rekao da dim cigarete “miriše kao smrdljivi sir i ima ukus hemije, bljak!
    Istraživači su uporedili “pažljive” pušače sa drugom grupom pušača koja je prošla kroz trening nazvan “Sloboda od pušenja”. Ispostavilo se da je “pažljiv” pristup bio dvaput efektniji u tome da prestanu da puše.
    Judson kaže da isti princip može da pomogne da se prestane sa bilo kojom ružnom navikom, od prejedanja do kuckanja poruke dok se vozi.

    Kako to da “pažljiv” pristup radi dok druge strategije odvikavanja ne?

    Kada želimo da promenimo ponašanje aktivan je predfrontalni korteks, međutim kada smo pod stresom ili umorni, što je slučaj kad se ispoljava loša navika, predfrontalni korteks gubi svoju ulogu. Kada kažemo sebi “Pušenje je loše za mene”, nema više efekta. Puna pažnja s druge strane, pomaže da uočimo naše žudnje i ponašanje povezano s njom, a da se ne uvučemo u to ponašanje.
    Tako jasno vidimo kad smo zarobljeni u sopstvenom ponašanju, da postanemo razočarani i sa razočaranim stavom napuštamo određeno ponašanje,” objašnjava Brewer.

    Tako na primer, ako provodite mnogo vremena na Facebooku, nemojte reći sebi da isključite ovu stranicu, već se usredsredite na to kako se osećate dok skrolujete kroz novitete koje postavljaju vaši prijatelji i poznanici. Da li ste iznervirani, dosadno vam je, nervira vas, iritira? Jednom kada dođete u dodir sa svojim osećanjima možda ćete shvatiti da ne dobijate previše od svoje navike. I jednom će vas ovo opažanje osloboditi ružne zavisti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE