Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Budući lekari savetuju građane

    Kako pobediti gojaznost? Na ovo pitanje će, od 1. marta, u narednih mesec dana, budući lekari odgovarati zainteresovanim građanima u MAXI supermarketima u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

    Podatak da je u Srbiji svaki peti građanin gojazan* motivisao je studente medicine da, u okviru nacionalne kampanje „Pronađi meru“, edukacijom o preporučenom dnevnom unosu kalorija i o neophodnoj fizičkoj aktivnosti aktivno nastave borbu protiv gojaznosti u našoj zemlji.

    „U toku akcije koju smo sproveli krajem prošle godine, za samo mesec dana ostvarili smo kontakt sa više od 2.500 građana, dok smo putem društvenih mreža došli do gotovo 250 hiljada korisnika. Ovi podaci pokazuju da građane veoma interesuje šta su to kalorije, u kojoj količini ih ima u namirnicama i na koji način one mogu najefikasnije da se potroše. To nas je i motivisalo da, pored Beograda, ovog puta akciju organizujemo u Maxi supermarketima i u drugim gradovima u Srbiji. U Beogradu će akcija trajati dve nedelje, nakon čega će se edukacija potrošača nastaviti nedelju dana u Nišu i Novom Sadu, a zatim i u Kragujevcu“ ističe Ana Krivokapić, lokalni koordinator za javno zdravlje IFMSA-Serbia.

    Kako bismo motivisali građane ne samo da vode računa o tome šta jedu već i da se bave fizičkom aktivnošću, ovog puta u okviru projekta „Pronađi meru“ studenti će deliti edukativne brošure na kojima će biti vizuelno predstavljene aktivnosti koje pokazuju koliko je fizičke aktivnosti potrebno da bi se sagorela određena količina kalorija.

    „Nakon što je Kraljevsko društvo za javno zdravlje (RSPH) iz Velike Britanije preporučilo uvođenje deklaracija sa prikazom fizičkih aktivnosti koje su potrebne da bi se kalorije sagorele, došli smo na ideju da i mi to primenimo u našoj borbi protiv gojaznosti. Na ovaj način, edukovaćemo građane o energetskom balansu, razumevanju unosa kalorija kroz čitanje nutritivnih deklaracija na pakovanju proizvoda, ali i o tome koliko fizičke aktivnosti je neophodno da bi se unete kalorije sagorele“ naglasio je Ljubiša Knežević, predsednik Udruženja dijetetičara-nutricionista Srbije.

    Projekat „Pronađi meru“ predstavlja nacionalnu kampanju koja je pokrenuta sa ciljem prevencije gojaznosti. Projekat realizuju Udruženje građana „Delpas“, Komitet za međunarodnu saradnju studenata medicine – IFMSA-Serbia i Društvo dijetetičara-nutricionista Srbije, a uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Coca-Cola fondacije.  

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE