10 tajni da poboljšate samopoštovanje

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Pixabay

Osoba sa idealnom „količinom“ samopoštovanja nije neko ko misli da nije dovoljno dobar za nešto, izgleda da je sasvim obratno. To je neko ko zna svoje mane i prednosti.

Sajt Bright Side će vam pomoći da razumete koju vrstu samopoštovanja imate.

1.Zamislite da vam neko traži 200 evra na zajam. Osoba sa malom dozom samopoštovanja pristaće, iako joj to nikako ne odgovara, jer ne ume da kaže NE. Osoba sa velikom dozom samopoštovanja neće imati problema da odbije, i to bez osećaja krivice.

Kad god osećate ili mislite da nešto nije za vas, odbijte, recite NE. To je odlika zrelih ljudi koji cene sebe isto koliko i druge.

2. Osoba sa niskim samopoštovanjem želeće da je svi vole. Ipak, poenta je da se zapitate ŠTA VI ŽELITE? Kada idete za onim što vi želite, i kada to ispunjavate, to će vam doneti samopoštovanje.

3. Osoba sa visokim samopoštovanjem ne zavidi, zna da ima svoj put. Ne upoređuje se sa drugima, nego sa ranijom verzijom sebe. Osoba koja poštuje sebe ne gleda u tuđe slike, i ne želi tuđ život.

4. „Šta ako me ne razumeju i osuđuju?“ obično misli osoba sa niskim samopoštovanjem. „Šta drugi misle nije važno dok god me čini srećnom a ne ugrožava druge“ misli osoba sa visokim samopoštovanjem. Nikada ne možete biti po svačijem ukusu, i ne trudite se uzalud da se dopadnete svima.

5. Osoba koja ima samopoštovanja neće kupovati odeću koja joj ne stoji, samo zato što se takmiči sa nekim, ili želi da izgleda mlađe, atraktivnije… Nosiće nešto što joj lepo stoji, i što priliči njenim godinama i ukusu.

6. Kada donosite odluke, radite to pažljivo, razmislite o svemu. Kada definitivno donesete odluku, stanite iza nje, preuzmite odgovornost. To rade osobe koje imaju samopoštovanja. Ne treba da tražite mišljenje i odobrenje baš od svakoga, pogotovo ne od osobe koju ne cenite.

7. Ne morate da radite stvari koje su savršene i idealne. Dovoljno je da radite na sebi stalno.

8. Ne pristajte na bilo kakvu vrstu veze samo zato što ne volite da budete sami. Veza treba da bude harmonična, i ne treba da bude bolna. Kada ste u vezi koja vam ne prija, kada ste sa osobom koja vam ne leži, i vaše samopouzdanje pada, kao i samopoštovanje.

9. Iako zvuči kao kliše, i u nečemu lošem može se videti nešto dobro. Ako volite sebe, nećete se prekorevati za svaku sitnicu, i nećete sebe maltretirati neki lošim a nebitnim stvarima.

10. Važna lekcija koju neki nikad ne nauče. Kada primate kompliment ili bilo kakvu pozitivnu kritiku, pohvalu – recite hvala. Samo hvala. To je dovoljno. Ne morate da se pravdate koliko ste platili te cipele, košulju ili kaput, ne treba da vam bude neprijatno. Samo se zahvalite i time ćete pokazati da cenite sebe, i da umete da primate komplimente.

Izvor: BIZLife/Bright Side

Foto: Pixabay

Piše: N.V.