11 činjenica koje (verovatno) niste znali o Murakamiju

PinterestFacebookTwitterShare

Foto: Beta

Haruki Murakami jedan je od najboljih savremenih pisaca, čija je čitalačka publika širokog spektra i interesovanja. Uprkos velikoj popularnosti, vrlo je povučen i o njemu se malo zna.
Ponovo je zaintrigirao poslednjom knjigom „O čemu govorim kada govorim o trčanju“ u izdanju „Geopoetike“.

Sajt Shortlist izdvojio je činjenice koje verovatno niste znali o poznatom piscu Harukiju Murakamiju.

1.Voli džez

Njegov prvi posao bio je rad u prodavnici ploča, kao i naratoru njegove knjige „Norveška šuma“. Kolekcionar je ploča, posebno džez izdanja. Kada je jednom prilikom upitan o omiljenom mestu na koje voli da otputuje, odgovorio je: „Boston, Masačusets, jer je to najprikladnije mesto koje može da udovolji gladnom kolekcionaru polovnih džez ploča.“ Murakami poseduje više od 6.000 muzičkih izdanja.

2. Ne daje kritike i prikaze knjiga

Nikada nećete naći Murakamijevo mišljenje na koricama knjige drugog pisca. „Mislim da je moj posao da posmatram ljude i svet, a ne da dajem svoj sud.“ Rekao je jednom. „Uvek se trudim da zaštitim sebe od takozvanih zaključaka. Želeo bih da ostavim sve mogućnosti otvorene… Potrebna nam je kritika, ali to nije moj posao.“

3. Njegov radni dan vrlo je naporan i rigidan

Kada piše knjigu, ustaje u 4 ujutru i radi pet do šest sati. Popodne, trči oko 10 km ili pliva oko 1500 m (nekad oba), onda malo čita i sluša muziku. Leže u 9 uveče. On o tome kaže sledeće: „Držim se rutine svakog dana, bez izuzetka. Ponavljanje postaje važna stvar, postaje kao neka vrsta hipnoze. To dalje vodi do toga da postižem više stanje uma. Ali, da bi se ovakvo ponavljanje održalo – šest meseci ili godinu dana – potrebna je mentalna i fizička snaga. U tom smislu, pisanje velikih knjiga je kao trening preživljavanja. Fizička snaga je potrebna kao i umetnička senzitivnost.

4. Veoma voli filmove

Murakami je navodno tokom jedne godine na univerzitetu (išao je na „Waseda University“ u Tokiju i studirao dramu, a tu je i upoznao svoju ženu, Yoko), odgledao više od 200 filmova. Finski reditelj Aki Kaurismaki mu je omiljeni, a voli i filmove poput Matriksa.

5. Obožava mačke

U eseju iz 1989. godine, izjavio je da je imao više od deset mačaka tokom svog života.

6. Pravi nacrte i izmene. Dosta njih

Pravi četiri ili pet nacrta svakog svog romana. Oko šest meseci utroši na pisanje prve verzije romana. Zatim, sedam ili osam meseci odlazi na prepravke.

7. Ne zna koliko tačno novca ima

Murakami je za „The Guardian“ rekao sledeće:

„Znate, ako ste bogati, najbolja stvar koja iz toga proizilazi jeste da ne morate da razmišljate o novcu. Najbolja stvar koju možete da kupite novcem je sloboda, vreme. Ne znam koliko zarađujem godišnje. Nemam pojma. Ne znam ni koliko mi novca odlazi na porez. Ne želim da razmišljam o porezu.“

8. Dok trči sluša rok

Uprkos tome što obožava džez, kada trči sluša rok. „Shvatio sam da što je jednostavniji ritam, to je bolje za trčanje, kao što su na primer „The Beach Boys“. Jednom prilikom pokušao sam da trčim ultramaraton od 100 km, bio sam u iskušenju da slušam Mocartovu „Magičnu frulu“ od početka do kraja, ali odustao sam usred rute. Bilo je iscrpljujuće. Od tada mislim da opera nije dobra za trčanje.

9. Ne zna kako će se završiti njegovi romani

U razgovoru sa „the Paris Review“, Murakami je rekao:

„Čitaoci i ja smo na istom. Kada počnem da pišem priču, ne znam kako će se završiti, niti znam šta će se sledeće desiti. Ako postoji ubistvo, nemam pojma ko je ubica. Pišem knjigu jer bih hteo da to saznam. Ako sam znam ko je ubica, nema svrhe pisati priču.“

10. Prvu knjigu napisao je na svom kuhinjskom stolu. Trebalo mu je 10 meseci.

11. Njegova žena je njegov najverniji čitalac

Njegova žena Joko prva je osoba koja čita svaku knjigu koju napiše.

Izvor: BIZLife/strani mediji

Foto: Beta

Piše: N.V.

Komentari 1

  1. Mihajlo Štajneld

    Neverovatni Murakami.
    Čiatujući njegove knjige stvarno sam imao utisak da zajedno sa njim tražim rešenja.