Otvoren 63. sajam knjiga u Frankfurtu

PinterestFacebookTwitterShare

U Frankfurtu je sinoć svečano otvoren 63. Međunarodni sajam knjiga, na kome učestvuje oko 7.400 izlagača iz 106 zemalja, među kojima i izdavači iz Srbije.

Sajam su otvorili šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele i predsednik Islanda Olafur Ragnar Grimšon, čija država je ove godine zemlja u fokusu, odnosno počasni gost. Vestervele je na otvaranju sajma zatražio “više Evrope”, kao konsekvencu na dužničku krizu, istakavši da upravo za kulturu Evropa otvara nove prostore.

Na nacionalnom štandu Srbije, u skladu sa godišnjim planom predstavljanja kulture i pisaca, biće zastupljeno više od 200 izdanja. Među ostalima, biće predstavljene Priče nobelovca Ive Andrića, kao i roman “Ono što oduvek želiš” Gordane Ćirjanić, koji je nagrađen NIN-ovom nagradom za 2010. godinu.

Pisci, koji će nastupiti na štandu Srbije, su Enes Halilović, Srđan Srdić i Borivoje Adašević i spisateljica Jelena Lengold, dobitnica Evropske nagrade za književnost koju dodeljuje Evropska komisija za kulturu i Evropsko udruženje izdavača i knjižara.

Na štandu Srbije moći će da se dobiju materijali posvećeni konkursu Ministarstva kulture za podršku prevodima dela srpske književnosti na strane jezike, Kući pisaca u Tršiću, Međunarodnom centru za književne prevodioce u Sremskim Karlovcima.

Kako je najavljeno, biće tu i roman Vladana Matijevića “Vrlo malo svetslosti” koji je ovenčan trima uglednim nagradama (Meša selimović, Borisav Stanković i Isidora Sekulić), monografija o Mileni Pavlović Barili, dečije knjige koje su ilustrovali vrhunski srpski umetnici i mnoge druge, uz prisustvo velikog broja naših pisaca.

Na ovogodišnjem sajmu, koji se zatvara u nedelju, 16. oktobra, očekuje se oko 280.000 posetilaca, isto koliko je bilo i prošle ovog sajma, kažu organizatori. Frankfurt će narednih dana biti sedište autora, izdavača, filmskih producenata, trgovaca i ljubitelja knjiga, a organizatori kažu da će se u metropoli na Majni ove godine govoriti o budućnosti knjige u eri novih informacionih tehnologija.

Glavna tema ovog sajma je upravo digitalna primena, u kojoj izdavaštvo vidi i šansu i opasnost-istovremeno. Piraterija je glavni problem, pošto, kako su upozoravali stručnjaci pred ovaj sajam, oko 60 odsto svih E-knjiga se ilegalno skida preko interneta.

“To nas veoma brine”, rekao je Gotfrid Honefelder iz izdavačkog saveza Nemačke, dok je direktor ovog sajma Jirgen Bos, ukazao na tehnički razvoj i novu eru, ali i rekao da će štampana knjiga i dalje postojati i da neće izgubiti na značaju.

Tokom sajma biće oko 3.000 promocija, prezentacija i izložbi, sa oko 1.000 autora, među kojima su najavljeni i svetski poznati pisci, poput Umerta Eka i drugih. Počasni gost, Island koji je do sada najmanja zemlja koja se predstavlja na ovom sajmu, biće zastupljena sa 38 autora i 203 naslova.