Bijenale keramike u holu RTS-a

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković sinoć je u Holu Radio-televizije Srbije otvorio 16. Bijenale keramike i uručio Veliku nagradu bijenala Ivi Kukurić i plakete Jasmini Pejčić i Vesni Sauli.

U obraćanju publici, koja je doišla da vidi 60 radova 46 umetnika, Marković je istakao da je prisutan po dužnosti koju obavlja.

“Kada jedna važna informaciona ustanova, kao što je Javni servis RTS-a otvori prvi put svoj izložbeni prostor za bijenalnu smotru Sekcije za umetnost i dizajn keramike i stakla u okviru značajanog umetničkog esnafa kao što je ULUPUDS, onda je obaveza ministra za obe ove oblasti da svojim prisustvom podrži ovaj vid saradnje”, rekao je Marković.

On se u šali požalio što na izložbi koju organizuje Sekcija za umetnost i dizajn keramike i stakla nema eksponata od stakla iako se nadao da će videti umetnička dela i od tog materijala, kao što je imao prilike da vidi u mladosti ono što je nastajalo iz spoja mašte i umeća umetnika duvača stakla.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što novčani deo nagrade uručuje član Veća opštine Stari grad Zoran Mlađenović jer ceni spremnost ove beogradske opštine da sarađuje sa resornim ministarstvom na projektima iz domena kulture.

Predsednik Sekcije za umetnost i dizajn keramike i stakla, koja već 30 godina organizuje bijenalnu smotru najboljih radova svojih članova, Mihajlo Petrović zahvalio se Markoviću što se odazvao pozivu da otvori bijenale kao i RTS-u što im je ustupio prostor jer ovakva izložba zahteva više mesta od skromnih galerija koje koristi ULUPUDS.

Petrović se posebno zahvalio scenografu Petru Ðinoviću što je postavio izložbu i kustosu, istoričaru umetnosti Maji Škaljac Stanošević autoru kataloga.

Stručni žiri je ove godine radio u sastavu Antonija Dragutinović, Lana Tikveša,Tanja Vićentić, Snežana Stamenković Jojić i Velimir Vukićević.

Izložba podnih i zidnih instalacija, panoa, keramoskulptura, posudne i utilitarne keramika može da se pogleda do 30. oktobra.