Blues Stock Festival počinje 19. oktobra

PinterestFacebookTwitterShare

Deseti Blues Stock Festival održaće se od 19. do 21. oktobra u Domu omladine Beograda i posvećen je 30-godišnjici beogradske blues scene.

Iz tog razloga u većem delu programa predstaviće se veterani scene, naše proslavljene blues grupe i soliste. Tim povodom biće objavljen i dvostruki CD sa arhivskim materijalima iz svih perioda postojanja blues-a u našem gradu i festival će biti i svojevrsna promocija tog izdanja.

Kao specijalni gosti iz inostranstva na festivalu nastupaju najpoznatiji i najtrajniji blues band iz Nemačke, Blues Company koji predvodi gitarista, pevač i kompozitor našeg porekla, Todor Todorović i jedan od najvećih blues pevača današnjice Terry Evans sa svojim bandom, čovek koji je pevao sa Ry Cooderom sve numere iz antologijskog filma Crossroads.

Beogradsku bluz scenu od samog početka karakterišu neizmerna ljubav prema bluzu i ogroman entuzijazam, i muzičara i publike. Bluz je bio prisutan u Beogradu i pre 1981. godine. Međutim te godine su se dogodile značajne stvari za budući razvoj domaće bluz scene. Emisija Bluz sat na talasima Studija B je već bila kultna, otvoren je bluz klub na „Mašincu“ ponedeljkom kao prvo mesto za okupljanje bluz fanova i, što je najvažnije, pojavio se prvi bluz bend, Bluz kvintet. Sticanje ova tri osnovna preduslova odredilo je 1981. kao tu nultu, početnu godinu. Ubrzo zatim, formiraju se mnogi bendovi od kojih neki traju i do danas. Ostale još uvek pamtimo: Chess Blues Band, Plava ptica, Bar Blues Band, Strip Blues Band i mnogi drugi.