Festival etnološkog filma krajem oktobra

PinterestFacebookTwitterShare

U Beogradu će se od 17. do 22. oktobra održati 20. Medjunarodni festival etnološkog filma na kojem će biti predstavljena najnovija svetska dokumentarna produkcija te vrste.

U takmičarskom delu biće prikazan 21 strani film i 11 domaćih, a u informativnom delu 16 filmova. Medju posebnim programima Festivala su dani dokumentarnog filma Kanade i Irana.

Specijalni gost Festivala biće Dejvid Mekdugal iz Australije koji važi za “najveće živo ime etnografskog filma u svetu”.

Za Festival je bilo kandidovano više od 100 filmova iz preko 30 zemalja. Prema rečima Ksenije Stojanović, predstavnice selekcione komisije Festivala, filmovi su “sjajni” i bilo je teško odabrati onaj broj koji je mogao da stane u zvaničnu selekciju.

Stojanović je navela da autentičnost dokumentarnog filma ističe to što u njima ne postoji “diktat novca u direktnom značenju te reči”. “Diktat novca je doveo do toga da se prave filmovi koji moraju da se dopadnu, a koji su bez boje, mirisa i ukusa”, rekla je ona.

Projekcije će se održavati u Etnografskom muzeju, Kulturnom centru “Parobrod” i na Odeljenju za etnologiju i antropologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, a ulaz će biti slobodan.