Na sedmom “Kids festu” 12 filmova za decu

PinterestFacebookTwitterShare

Na 7. Dečijem filmskom festivalu – Kids fest, koji se održava od 17. do 23. oktobra u Beogradu, Novom Sadu i Banjaluci, biće prikazano 12 ostvarenja iz Francuske, Velike Britanije, Kine, Norveške, Irske, Danske, Italije, Estonije.

Festival će otvoriti francuski animirani film “Mačka u Parizu”, a do 23. oktobra najmlađe očekuje čak 238 projekcija u Domu sindikata i bioskopima “Roda”, “Kolosej” i “Ster sinemas”, kao i u novosadskoj “Areni” i “Multipleks Palas” (Banjaluka).

Umetnički direktor festivala Igor Stanković, uz duhovitu opasku da je “Kids fest pošao u školu” i da je vreme da se uozbilji, rekao da u programu nema holivudskih visokobudžetnih ostvarenja, već da je akcenat na kvalitetnim animiranim i igranim filmovima za najmlađe, koji retko mogu da se vide u bioskopima.

On je najavio da će srpska publika imati priliku da pogleda najskuplji francuski dokumentarac o životu u moru – “Okeani”, sniman pet godina, koji je producent festivala “MegaKom film” pokušao još prošle godine da otkupi.

Stanković je skrenuo pažnju i na animirani film francsuko-belgijsko-irske koprodukcije “Brendan i knjiga tajni”, inspirisan irskom mitologijom i umetnošću, koji je prošle godine bio nominovan za nagradu Oskar.

Na programu će se naći i animirani film iz Estonije “Lote i mesečev kamen” – nastavak avantura devojčice Lote koju posetioci “Kids festa” već poznaju, zatim norveški igrano-animirani film “Zaljubljeni Tvigson”, snimljen prema romanima En Kit Vesli, u kome je glavni junak grančica koja govori.

Iz Francuske stiže 3D film sa šarmantnim nestaškom Titefom, a publika će moći da pogleda i kinesku avanturu “Legenda o kung-fu zeki 3D”, dansko ostvarenje “Družina protiv Živka Žabojeda 3D”, kao i dva igrana filma – “Polje čarolija” (Velika Britanija) i “Vuk” (Francuska). Tu su i “Vinks” i dokumentarac “Čudesno putovanje jedne kornjače 3D”.

Najveći broj filmova biće sinhronizovan na srpski jezik, a u selekciji je pet 3D filmova.

Kao i prethodnih godina, u Domu sindikata od 17. do 21. oktobra biće organizovane mnogobrojne zabavne i edukativne radionice: radionica bezbednog korišćenja Interneta, radionica “Politika za decu”, mini škola za decu kaskadere, škola glume, Wing Chun kug-fu klub, škola prve pomoći Crvenog krsta i druge.

Ulaznice za projekcije u Domu sindikata koštaju 150 dinara za 2D i 250 dinara za 3D filmove, u “Steru” i “Rodi” 200 i 300 dinara, dok za projekcije u “Koloseju” treba izdvojiti 230, odnosno 330 dinara.

“Kids fest” će imati turneju u više od 30 gradova tokom narednih meseci, a filmovi za koje bude vladalo najveće interesovanje biće i na redovnom bioskopskom repertoaru.