Bradić: “Prokleta avlija” nije politički projekat

PinterestFacebookTwitterShare

Regionalna koprodukcija pozorišta iz Virovitice, Tuzle i Užica – “Prokleta avlija” Ive Andrića, koja će sutra gostovati u Beogradskom dramskom pozorištu, nije politički već umetnički projekat, izjavio je danas Tanjugu reditelj Nebojša Bradić.

 
“Ovo nije državna proslava Andrićevog jubileja. Ovo je pozorišna predstava i poduhvat koji je u najboljem interesu konkretna tri teatra (iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije)”, rekao je on.

 

“Naravno, Andrićevo delo je veoma važno za sve tri kulture i za sve tri države. Činjenica da su se regionalni teatri okupili oko ovog projekta govori o tome da postoji interes i u malim sredinama, gde često nemamo jasnu vidljivost o tome kolika je i kakva kulturna scena”, izjavio je Bradić.
 
Dodao je da mu je ovaj projekat pomogao da bolje razume dinamiku i život u tim sredinama. “Rad sa ansamblima bio je veoma kreativan, brzo se uspostavila dobra linija dijaloga, koji nije tražio prevod”, rekao je on.
 
Autorski tim je uglavnom iz Srbije, a glumci mahom iz Bosne i Hrvatske, “ali ne po ključu iz starih vremena i nacionalnim procentima, već na osnovu umetničkog plana”, naglasio je reditelj.
 
U proteklih dvadeseteak dana “Prokleta avlija” je izvedena već devet puta, u tri bivše jugoslovenske države.
 
“Igrala se pred punim salama, imala je lep odjek kod javnosti i publike”, rekao je Bradić i najavio da je u planu i gostovanje u Sloveniji.
 
Bradić je već režirao “Prokletu avliju” u Kruševcu 1999. godine.
 
“Predstava iz 2011. razlikuje se ne samo zbog drugačijeg ambijenta, nego i u estetskom, pa i dubljem smislu u odnosu na psihološke i filozofske nivoe koje Andrićevo delo pruža. Njegovo, kao i delo svakog velikog pisca, nije za jednokratnu upotrebu”, istakao je Bradić. “To je događaj važan za sve države u regionu, jer je prilikom dodele Nobelove nagrade veliko svetlo prvi put palo na nas, osvetlilo našu kulturu i sredinu i na taj način podiglo interes sveta za ono što se dešava ovde”.
 
“Siguran sam da će refleksija Andrića inspirisati stvaraoce i uticati, pogotovo na mlade u svim oblastima- od literature, do teatra, filma ili muzike, da daju svoj kreativni doprinos”, rekao je Bradić, dodavši da je on već napisao komad inspirisan Andrićem – “Noć u kafani Titanik” koji planira da realizuje u narednoj sezoni.