Francuzima vraćena slika nakon jednog veka

PinterestFacebookTwitterShare

Slika francuskog realiste Žila Bretona ”Ribareva ćerka”, koju su ukrali nemački vojnici tokom Prvog svetskog rata, vraćena je nakon skoro jednog veka u Francusku, prenele su danas agencije.

Američko društvo za sprovođenje zakona vratilo je Bretonovu sliku francuskom ambasadoru u SAD-u Fransoa Delatru na zvaničnoj ceremoniji u ambasadi Francuske u Vašingtonu.

Slika je zatim prosleđena An Loburdet, kustosu “Šartrez” muzeja u severnom francuskom gradu Due, koja se godinama borila da se slika vrati Francuskoj.

Žil Breton je rođen 1827. godine u Dueu, a svojim radovima je živopisno oslikavao francuske seoske krajolike i njihove stanovnike u vreme kada je Evropu zahvatila industrijska i socijalna revolucija.

Mnogi njegovi radovi se mogu videti u muzeju “Orsej” u Parizu, kao i u drugim muzejima u Francuskoj i Americi, uključujući Metropoliten muzej umetnosti u Njujorku.

“Slika ‘Ribareva ćerka’ iz 1875. godine, na kojoj je prikazana mlada žena sa belom maramom na glavi, koja popravlja ribarsku mrežu, nalazila se u lokalnom muzeju u Dueu do 15. septembra 1918. godine, kada ju je ukrao nepoznati nemački vojnik u trenutku dok su se nemačke snage povlačile i Duea”, objasnila je Laburdetova za AFP.

Oko 180 radova drugih slikara je ukradeno u isto vreme, a samo jedan mali broj je pronađen u Berlinu.

“Potraga za slikom je počela još početkom 1920. godine”, istakla je Laburdetova, dodavši da su tek 2000. godine saznali da će slika biti ponuđena na aukciji u aukcijskoj kući Sotbi.

“Mi smo uložili žalbu i tražili smo sliku nazad, ali je slika bila zapečaćena dok se ne utvrdi kome pripada i dok eksperti ne utvrde njenu autentičnost”, rekla je ona.

Laburdetova je objasnila da je slika nakon te aukcije prešla čitav Atlantik i stavljena je nakon dužeg vremena na prodaju u Holandiji, zatim u Nemačkoj gde je u maju 2010. godine identifikovana, o čemu je muzej u Dueu obavešten.

“Dobila sam poziv od privatnog vlasnika koji mi je rekao da je na aukciji naša slika”, istakla je Laburdetova.

Muzej je ponovo tražio da slika bude vraćena, ali je slika prethodno morala da bude vraćena u SAD gde su Interpol, carinici i sud odlučivali šta će biti sa njom.

Na kraju, slika čija je vrednost 140.000 evra, vraćena je u muzej u Dueu besplatno.