Izložba “Putovanje kroz Portugaliju, zelenu zemlju” ispred KCB

PinterestFacebookTwitterShare

U susret 56. Beogradskom sajmu knjiga, na kome će počasni gost biti portugalski jezik, 12. oktobra je ispred Kulturnog centra Beograda predstavljena izložba fotografija Dragoljuba Zamurovića “Putovanje kroz Portugaliju, zelenu zemlju”.

Izložba, koju su organizovali Centar za portugalski jezik (Filološki fakultet) i Ambasada Portugala u Beogradu, idejni je projekat Maje Španjević i Andrea Kunje.


Španjevićeva je objasnila da je ideja došla pre godinu dana kada je počela priprema programa povodom Sajma knjiga, na kome je portugalski jezik počasni, a posebna počast biće odata njihovom nobelovcu Žozeu Saramagi.

Vođeni idejom o povezivanju umetnika iz različitih zemalja, oni su pozvali Zamurovića da krene na put “vođen i inpirisan” rečima dvojice nobelovaca – Žozea Saramaga i Ive Andrića.

Zamurović je, prema oceni Kunje, uspeo da svojim objektivom “pronađe” isti onaj Portugal koji je Saramago 1978. opisao u knjizi “Putovanje kroz Portugaliju”.

Ispod fotografija koje je Zamurović načinio tokom jula u Portugalu, nalaze se citati iz Saramagove knjige i iz Andrićevog dela “Portugal, zelena zemlja”.

Kunja je istakao da “Putovanje kroz Portugaliju” nije knjiga o Portugalu već o strasti za putovanjima, pa svaki citat iz tog dela mogao bi da stoji ispod bilo koje Zamurovićeve fotografije i odnosi se na bilo koje mesto u svetu.

Zamurović je izrazio zadovoljstvo što je imao priliku da radi ovaj projekat i što sve više fotografiše u inostranstvu, a izlaže u Srbiji i pozvao publiku da kroz fotografije do 18. oktobra upozna Portugal.

Mnogobrojni prolaznici u Knez Mihailovoj ulici su, uprkos kiši, zastali da pogledaju fotografije, koje su na tom mestu od 26. septembra, i uživaju u fado muzici koju je izveo “Alfama kvintet”.