Zlatno Pero počinje 3. novembra

PinterestFacebookTwitterShare

U umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić od 3. do 23. novembra 2011. godine, biće održana 46. Međunarodna izložba ilustracija – Zlatno pero Beograda.
Rad Bojane Dimitrovske 


Zlatno pero Beograda spada u red najznačajnijih i najstarijih međunarodnih izložbi u Srbiji, čiji počeci datiraju daleke 1959. godine, a njen kontinuitet i trajanje od preko 50 godina, svedoči o vrednosti ove manifestacije.

Organizator izložbe je Udruženje likovnih i primenjenih umetnika i dizajnera Srbije – ULUPUDS koji nastoji da unapredi i realizuje održavanje izložbe, kako bi ona postala jedan od najznačajnijih kulturnih dešavanja na području Beograda, Srbije i cele regije. Izložbu ilustracija nakon Beograda, moći će da vidi i publika na gostujućim izložbama u galerijama širom Srbije (Pančevo, Subotica, Prijepolje, Čačak, Trstenik, Smederevo, Sombor, Niš).

Na ovogodišnjoj izložbi učestvuje 126 domaćih i 105 stranih autora iz ukupno 26 zemalja. Na izložbi će biti zastupljene sve vrste ilustracija kako za decu tako i odrasle, namenjene knjigama, časopisima, novinama, bibliofilskim izdanjima, elektronskim medijima, ekslibrisima, itd.

Svi izloženi radovi učestvuju u redovnoj konkurenciji za nagrade: GRAN PRI, Međunarodno Zlatno pero Beograda, Plaketa Zlatno pero i dr. koje dodeljuje Međunarodni žiri. Ove godine Međunarodni žiri će zasedati u sastavu: Ljiljana Ćinkul, istoričar umetnosti (Srbija), Ejnar Turkovski, ilustrator (Nemačka), Natan Jurančić, ilustrator (Slovenija), Ljiljana Živković, ilustrator (Srbija), Dragoljub Varajić, keramičar i ilustrator (Srbija).

Osobenost ove manifestacije jeste i bogat prateći program, čija se realizacija odvija u značajnim galerijama i ustanovama kulture Beograda.

Kustos i urednik kataloga je dr Dijana Milašinović Marić, znak izložbe je rad Slobodana Manojlovića i Željka Radunovića, dizajn kataloga izložbe je delo Olivere Batajić Sretenović, naslovnu stranu kataloga opremio je Dušan Pavlić, a za postavku izložbe i radova bio je zadužen Dragoljub Varajić.

Manifestacija se odvija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Opštine Stari grad koja je i donator nagrada.

Izložbu su donatorski i sponzorski pomogli: JP Službeni glasnik, Kreativni centar, Fabria Art, Grafix, Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije.