Kanski “Zlatni delfin” za srpski ekološki dokumentarac

PinterestFacebookTwitterShare

Dokumentarni film beogradskog režisera Boška Savkovića kasno sinoć dobio je nagradu za najbolji ekološki film na ovogodišnjem festivalu dokumentarnog filma u Kanu.


Tako je ovaj film, koji se bavi temom zaštite životne sredine i plastičnim kesama rasutim po beogradskim ulicama, parkovima, naseljima i rekama, posle igranih filmova Emira Kusturice postao jedini srpski film koji je ikada trijumfovao u Kanu, računajući obe konkurencije (igrani i dokumentarni film).
 
Kasno sinoć u svečanoj sali čuvenog Palm Beach hotela više od 160 režisera prestižnih dokumentarnih filmova iz 65 zemalja sveta ispratilo je ovacijama Boška Savkovića koji je u ime produkcijske grupe “Nekompromitovani intelektualci Beograda” primio nagradu zlatni delfin za najbolji ekološki film ovogodišnjeg festivala.
 
Dodela ove nagrade predstavlja uspeh tim više što su “Plodovi zime” prvi niskobudžetni dokumentarni ekološki film u istoriji Kanskog festivala dokumentarnog filma koji je osvojio jednu glavnu nagradu za ekološki film. Produkcijska kuća iz Beograda, sem podrške Sekretarijata za ekologiju skupštine grada Beograda u iznosu od 250.000 dinara, je čitav film snimila iz sopstvenih izvora i uz veliku pomoć i nesebično angažovanje studenata kamere sa druge godine Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.
 
Zahvaljujući poslovičnoj srpskoj upornosti i kreativnosti “Plodovi zime” su trijumfovali u konkurenciji ekoloških filmova iz najbogatijih zemalja sveta u koje je uloženo od sto hiljada do više od milion evra.
 
Savkovićev film je tokom 2011. godine osvojio i nagrade na festivalima dokumentarnog, turističkog i ekološkog filma u Portugalu, Rusiji, Poljskoj, Brazilu, Litvaniji i Rumuniji.