Otvorena laboratorija za konzervacije

PinterestFacebookTwitterShare

Ministar kulture, informisanja i informacionog društava Predrag Marković i ambasador Italije u Srbiji Armando Varikio svečano su otvorili laboratorije Centralnog instituta za konzervaciju u Beogradu, koje su opremljene zahvaljujući donaciji italijanske vlade.

“Veliko je zadovoljstvo način na koji možemo da predstavimo završetak jedne faze saradnje Italije i Srbije, koju smo zvanično otpočeli 28. marta potpisivanjem Memoranduma ambasador Varikio i ja”, rekao je Marković na svečanom otvaranju laboratorije, i naglasio da se danas pokazalo koloko je važna ta investicija.

Laboratorije i ateljei za dokumentaciju, fotografiju, konzervaciju slika, metala i tekstila u Institutu opremljeni su najsavremenijom konzervatorskom opremom zahvaljujući donaciji italijanske vlade.

U okviru ovog projekta, italijanski stručanjaci održali su i osam praktičnih kurseva konzervacije za stručnjake iz Srbije i jugoistočne Evrope. Od 240 kandidata, 96 je prošlo specijalističku obuku i, prema oceni Markovića, sada imaju daleko veću kompetenciju da se suoče sa izazovima u očuvanju kulturnog nasleđa.

“Mi smo zajedničkim naporima stvorili dodatnu stručnost za region u skladu sa potrebama institucija zaštite, naša odluka da prostorije Centralnog instituta za konzervaciju smestimo u najuži centar Beograda jeste deo težnje da vi budete u centru, da nasleđe bude zaštićeno što znači da je živo”, kazao je Marković.

Nakon svečanog otvaranja laboratorija Instituta, Marković i ambasador Varikio su, na svečanosti u Narodnom muzeju, uručili diplome polaznicima koji su uspešno pohađali kurseve obuke za očuvanje kulturnog nasleđa.

Obuku su obavljali najeminentniji eksperti iz Visokog instituta za konzervaciju i restauraciju u Rimu – ISCR i drugih institucija u Italiji koje se bave konzervacijom nasleđa.

Direktor u svetu uglednog italijanskog Visokog instituta iz Rima Đizela Kaponi zahvalila je Markoviću i ambasadoru Varikiu na stalnoj podršci koja je omogućila da danas dođe do uručenja diploma stručnjacima koji su sa uspehom pohađali kurseve ISCR.