Klugova “Božanstvena komedija” večeras u Bitef teatru

PinterestFacebookTwitterShare

Koreografija Edvarda Kluga “Božanstvena komedija” biće premijerno izvedena u Beogradu večeras u Bitef teatru, nakon uspešnog predstavljanja publici proteklog leta u Budvi na festivalu Grad teatar koji je koproducent.

Predstavu izvode članovi Bitef dens kompanije – Ašhen Ataljanc, Nikola Tomašević, Strahinja Lacković, Miloš Isilović, Uroš Petronijević, Ana Ignjatović-Zagorac, Nevena Jovanović i Milica Jević.

Muziku su radili Borut Kržišnik i Milko Lazar, kostim Maja Mirković, a scenografiju i dizajn svetla Klug, koji je i autor koncepta.

Reč je o kamernoj predstavi, a ne spektaklu. “Ideja da radim Božanstvenu komediju u plesnoj formi čini mi se kao samoubistvo, i to vrlo izazovno…Ironično je da sam svoj motiv pronašao u Danteovom ličnom ‘pokušaju samoubistva’, hodu kroz područje smrti dok boraviš medju živima. Pitam se da li bi on to ponovuo učinio u današnje vreme i kako bi izgledala njegova Divina? Konstrukcija poeme bi verovatno bila ista: tri različita nivoa stanja duše, možda bi dodao neke neke moderne, sofisticiranije grehove i verovatno bi zamenio raspored njihove težine sa starim grehovima. Verovatno bi mnogo stvari bilo drugačije ali sam ubedjen da vreme nikad ne bi promenilo njegovu ljubav prema Beatriče,” rekao je autor.

“Moja namera sa ovim izvodjenjem je da stvorim situacioni prostor, lateralnu pre nego paralelnu viziju tri nivoa iz poeme, u kome nalazimo osam igrača u neobičnim situacijama. Pakao je smešten u takmičenje Standardnih plesova, u kome su plesači takmičari i sudije u isto vreme. Forma Standardnih plesova vrlo dobro opisuje kriterijume koje moderno društvo zahteva: Biti savršen, biti takmičar, biti veštački lep, i nositi broj (koji se budno prati), a koji može biti izbrisan i zamenjen za života.”

“Dijalog i interakcija izmedju realnog i nadrealnog je relativni princip mog koncepta. Mi svi imamo različite percepcije onog što vidimo i kako interpretiramo naša iskustva u vezi objekta koji posmtramo. Vreme će nas okupiti na sat u kome će samo vreme imati drugačije značenje za svakog od nas. Na primer, čistilište u mojoj viziji je izmereno na 12 minuta, što je količina vremena potrebna da se obare špageti. Ista količina vremena ima različitu dužinu u pozorištu i različitu u raju: Želim da zagrizem parče Danteove ljubavi, da ga žvaćem nekoliko stotina godina i da onda, kad mi se umore mišići lica i izgubim sve zube, ga polako progutam i upadnem u dug san. Probudim se sledećeg jutra i požurim u sledeći običan dan kao konsekventan broj sa njegovom konsekventom pozicijom. PAKAO (VIDIMO SE) U RAJU! To je ideja i motiv našeg puta. Dobrodošli na ukrcavanje,” rekao je Klug o predstavi.

Premijera ”Božanstvene komedije” je večeras u 20:00h u Bitef Teatru.