Rakočeviću nagrada “Lazar Vučković”

PinterestFacebookTwitterShare

Dobitnik ovogodišnje nagrade “Lazar Vučković”, za najbolju poeziju objavljenu u poslednjih godinu dana u književnom časopisu “Stremljenja“, koji izdaje NIP “Panorama“ iz Prištine, je pesnik Živojin Rakočević.
 
Susreti “Lazar Vučković“ su književna manifestacija koju organizuje list “Jedinstvo“ od 1969. godine u znak sećanja na tragično preminulog pesnika Lazara Vučkovića, koji se 1966. godine utopio u Ohridskom jezeru zajedno sa crnogorskim pesnikom Blažom Šćepanovićem dok su učestvovali na Struškim večerima poezije. 
 

“Čuvajući susrete ”Lazar Vučković”, čuvamo deo našeg identiteta i one koji misle i brinu o našem jeziku i stvarajućoj kulturi. To što se danas stvara na Kosovu i Metohiji značajnije je od ”političkih istina” kojima smo zasuti”, rekao je Rakočević. 
 

On je ocenio da će umetnička istina tačnije i bolje sačuvati sve ono što je ugroženo i braniti naš jezik i kulturu od asimilacije i nestajanja, ističući da se za Srbe priprema jezik administracije u koji prištinske vlasti nastoje da uključe Srbe. 

Ovih dana vrh vlasti u Prištini je govorio o jezičkoj politici i predstavio publikaciju “Jezičke politike na Kosovu izvršenje u odnosima sa javnim organima (institucijama)”, iz naslova se vidi kakav je to jezik, nepismenost i namera, rekao je Rakočević. 

Dvodnevna manifestacija pesnički susreti “Lazar Vučković“ počela je sinoć u Gračanici a danas je nastavljena u osnovnim školama na centralnom Kosovu.