Besplatne biblioteke na ulicama Nemačke

PinterestFacebookTwitterShare

Besplatne biblioteke na otvorenom koje se finansiraju kroz donacije i o kojima brinu lokalne volonterske grupe, pojavile su se nezavisno u brojnim gradovima širom Nemačke, ali i u predgrađima i selima.

Javne police za knjige u Kelnu iskrsavaju na svakom ćošku, trgu ili supermarketu. Iz ovih besplatnih biblioteka, ljudi mogu da uzmu šta žele da čitaju i drugima ostave knjige koje ne žele. Nema registracije, roka do koga knjiga mora da se vrati, niti je broj knjiga koji se može uzeti ograničen. 
 

“Ovaj projekat namenjen je svima koji vole da čitaju – bez obzira na godine ili obrazovanje”, rekao je AP-u Majkl Oberman, jedan od organizatora besplatne razmene knjiga u Kelnu. 

Najnovija polica za knjige u ovom gradu vredna 5.000 evra sa providnim staklenim vratima postavljena je pre dve nedelje u blizini srednjevekovnog tornja Bajentruma. To je četvrta polica koju je Obermanova grupa “Građanska fondacija Kelna” postavila na otvorenom. Još dve police nalaze se u lokalnim “Ikea” autletima. 

“Instalirali smo još polica prošle godine i one lepo funkcionišu”, rekao je Oberman koji radi u IT menadžmentu. 
 
Javne police pojavile su se nezavisno u brojnim gradovima širom Nemačke, uključujući Berlin, Hanover i Bon, ali i u predgrađima i selima. Svaka polica ima oko 200 knjiga i potrebno je oko šest nedelja da se stari naslovi zamene novim.
 
Police deluju kao mali kovčezi sa eklektičnom mešavinom naslova od beletristike do knjiga o samopomoći, turističkih vodiča i krimića. Jedna od polica nedavno je imala lepu kolekciju klasika poput “Na zapadu ništa novo” Eriha Marije Remarka, “Čas nemačkog” Zigfrida Lenca i “Prohujalo sa vihorom” Margaret Mičel. Na polici su bili i vodiči kroz Njujork, dela naučne fantastike, knjiga o veštičarenju i različiti krimići. Na drugoj polici na drugom kraju grada, niže police rezervisane su za dečju literaturu. 

Važno je da olakšamo svima da prevaziđu svoje inhibicije i učestvuju u ‘kulturi čitanja na ulici“, od starih čitalaca do dece i imigranata”, rekao je Oberman. 

Iako je većina polica postavljena u bogatijim delovima grada, Oberman i 20 volontera planiraju postavljanje polica u siromašnim krajevima gde stanovnici nemaju mnogo pristupa književnosti. 

Niko ne zna odakle je potekla ideja o postavljanju otvorenih polica. Ono što je sigurno je da se pokret polako širi i van granica Nemačke. Oberman tvrdi da ga je pre nekoliko nedelja kontaktirala jedna portugalska nevladina organizacija sa željom da otvori javne police u siromašnim ruralnim oblastima Mozambika. Slična inicijativa postoji, mada u mnogo manjem obimu, i u Srbiji gde je u pojedinim knjižarama i institucijama moguće ostaviti knjigu i zameniti je za drugu.