Vlastimir Đuza Stojiljković dobio prvi “Zoranov brk”

PinterestFacebookTwitterShare

Dvadeseti put u Zaječaru je sinoć počela manifestacija “Dani Zorana Radmilovića”. Pozorišna publika je prve večeri festivala imala priliku da uživa u predstavi Ateljea 212 “Otac na službenom putu”, a žiri u sastavu Saša Jelenković, Biljana Vujović, Irfan Mensur, predsednik žirija, dodelio je i prvu nagradu “Zoranov brk, i to Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću.
 
 
Dobitnik prve nagrade na ljubilarnoj manifestaciji XX “Dani Zorana Radmilovića”, u predstavi “Otac na službenom putu”, reditelja Olivera Frljića, igrao je glavnog junaka, dečaka koji je bez krivice kriv, žrtva u mehanizmu političke mašinerije .

– Ovo je jedna od najdražih nagrada. Svaka nagrada daje podstrek, a ja ovu osećam kao da mi je Zoran ličnu uručio i rekao „Evo ti“. Moj dragi kolega Zoran Radmilović nije voleo nagrade, i imao je poseban odnos prema njima, ali je ostavio poseban trag kako u pozorištu, tako je isto toliko jak i neobrisiv trag ostavio u nama, njegovim kolegama – kaže Vlastimir Đuza Stojiljković, dobitnik prvog Zoranovog brka.

Čast da otvori ljubilarnnu pozorišnu manifestaciju imao je ministar kulture Predrag Marković.

-Nisam očekivao da ću imati ovoliku čast da nekada, upravo na ovom mestu, u njegovom rodnom gradu, govorim o njemu, velikom glumcu i čoveku, kakv je bio Zoran Radmilović. Svi dobro znamo da njega Zaječarci nisu prihvatili, i zato mi je posebno drago što je ova sala večeras puna jer ćemo se jedino tako odužiti ovom velikanu zbog koga smo ovde. Obećao sam upravniku pozorišta da će Ministarstvo kulture izdvojiti 3 miliona dinara za sanaciju krova koji prokišnjava, a sa ciljem da publika u većem broju dolazi u ovo pozorište – rekao je Predrag Marković, na otvaranju pozorišne manifestacije. 

Kao i svake godine, o legendarnom glumcu iz Zaječara su na svečanom otvaranju govorile i njegove kolege. Ove godine, prema njihovim rečima, čast da to učine imali su Tanja Bošković, Aljoša Vučković i Milan Mihailović.

– Izuzetna je i posebno draga čast kada imate priliku da govorite o jednom čoveku kakav je bio Zoran Radmilović – složili su se glumci, govoreći o Zoranu. 

Pre samog svečanog otvaranja publika je mogla da uživa i u pratećem program festivala u okviru koga su, između ostalih i pesnici govorili o Zoranu Radmiloviću, nakon čega je otvorena izložba “Savremena kostimografija” Narodnog pozorišta Beograd. Samo dan pre, u okviru predfestivaskog dana predstavljena je knjiga Tomislava Mijovića “Zoranu Radmiloviću pisnici I likovni umetnici”, i izvedena predstava “Karolina Nojber” Miloša Jagodića.
 
Sutra je na programu takmičarska predstava “Dokle” Ateljea 212 u režiji Alise Stojanović, a u pratećem delu programa biće predstavljena monografija “Ljubomir Muci Draškić ili živeti u pozorištu”.