Film “Sinema komunisto” nagrađen na festivalu u Čikagu

PinterestFacebookTwitterShare

Film “Sinema komunisto” Mile Turajlić dobio je nagradu “Gold Hugo” za najbolji dokumentarni film na 47. Međunarodnom filmskom festivalu u Čikagu, saopštili su producenti.
 
Debitanstki film Turajlićeve bio je u konkurenciji 15 dokumentarnih ostvarenja, među kojima su i najnovija dela čuvenih autora poput Vima Vendersa i Vernera Hercoga. U obrzloženju žirija je navedeno da film “Sinema komunisto” predstavlja “fantastično prožimanje forme i sadržaja, pri čemu se kinematografija koristi i kao metafora i kao sredstvo pričanja ove jedinstvene nacionalne i kulturne, ali i lične istorije”.
 
“Arhivski i savremeni materijal je vešto isprepletan stvarajući istovremeno intimno, ali i univerzalno filmsko ostvarenje”, ocenio je žiri. Projekcije Turajlićevog filma, jedinog filma iz Srbije na ovogodišnjem čikaškom festivalu, bile su rasprodate, a listovi “Čikago Rider” i “Tajm aut” preporučili su publici da pogleda “Sinema komunisto”.
 
Film će biti ponovo prikazan 19. oktobra, na završnoj večeri festivala u okviru projekcija nagrađenih filmova. Selekcija ovogodišnjeg izdanja manifestacije, sa više od 180 igranih, dokumentarnih i kratkometražnih filmova, okarakterisano je kao najkvalitetnije u protekloj dekadi.
 
Međunarodni filmski festival u Čikagu je najstariji takmičarski filmski festival u Severnoj Americi. Osnovao ga je 1964. Majkl Kuca, kao alternativu komercijalnoj holivudskoj produkciji koja je preoladavala u domaćim bioskopima. “Sinema komunisto” će tokom oktobra biti prikazan u Lisabonu (Portugal), Bergenu (Norveška), Stanfordu (Kalifornija) i Monpeljeu (Francuska), a u novembru planirane su projekcije na festivalima u Australiji, Španiji, Nemačkoj, Holandiji i Slovačkoj.