Otvoren 9. Zagreb film festival

PinterestFacebookTwitterShare

U Zagrebu je projekcijom višestruko nagrađivanog britanskog filma “Tiranosaur” u režiji Pedija Konsidajna otvoren 9. Zagreb film festival na kome će do 23. oktobra biti prikazano ukupno 90 filmova iz 30 zemalja, među kojima i iz Srbije.


Festival je u dupke punoj dvorani bioskopa “Evropa” otvorio gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a Hrvoju Hribaru, izvršnom direktoru Hrvatskog audiovizualnog centra uručena je nagrada “Albert Kapović” za istaknuti doprinos na području filmske umetnosti i za promociju hrvatskog filma.

Prema rečima direktora festivala Borisa T. Matića, s manjim budžetom u odnosu na lane i novim sponzorom, T-comom, festival će uz prikazivanje 90 filmova, u više dvorana, ugostiti stotinak filmskih umetnika iz celog sveta.

Za festivalske nagrade Zlatna kolica takmiči se 11 dugometražnih, 10 kratkih i 13 dokumentarnih filmova, kao i osam novijih kratkih hrvatskih filmova iz programa “Kockice”.

Srbiju u takmičarskom programu predstavlja kratki film “Dont brejk maj turbofolk hart” Mione Bogović.

Uz takmičarske programe, predviđeni su i brojni propratni programi, od filmova za decu (Bibijada), do filmova najvećih pet evropskih kinematografija, prvih dela slavnih danskih režisera, istočnoevropskih vesterna i dela o seksualnoj edukaciji.