Kondenz 2011 počinje 21. oktobra

PinterestFacebookTwitterShare

Stanica Servis za savremeni ples po četvrti put organizuje Kondenz Festival savremenih izvođačkih umetnosti, od 21. do 25. oktobra 2011. godine u Magacinu u Kraljevića Marka, Bitef Teatru i Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Razmišljajući o festivalu kao prostoru koji se u kratkom vremenu stvara i nestaje i da umetnici veći deo svog vremena provode putujući i na različite načine predstavljaju svoj rad, bez stvarne mogućnosti da zaista utiču na lokalne kontekste, da učestvuju u razmeni, da nešto nauče, ili da prožive novo iskustvo u drugom kontekstu, organizatori su ove godine odlučili da veći deo programa realizuju na drugačiji način. 
 

Četvrti Kondenz se povezuje sa festivalom LocoMotion koji od 24. do 29. oktobra organizuje partnerska organizacija Lokomotiva u Skoplju. Oba festivala nastala su u istom periodu i iz sličnih potreba – da stvore prostor za komunikaciju sa publikom kroz predstavljanje savremenih radova sa (uglavnom) evropskih scena. Zbog toga su se organizatori odlučili za direktnu saradnju i otvoreni koncept kojim se brišu granice autoriteta i teritorija. 
 

Pored saradnje sa Lokomotivom, Stanica na ovom Kondenzu sarađuje i sa Hybris Konstproduktion, organizacijom iz Stokholma, na konceptu i realizaciji “kustoskog programa”. Ovaj deo programa omogućava neposrednu saradnju učesnika festivala na kreiranju programa. 

Program Kondenza sastoji se od 4 unapred pozvane predstave širom sveta (Rodrigo Sobarzo, Čile; Clement Layes, Francuska; Dragana Bulut, Srbija; Maria Baroncea i Eduard Gabia, Rumunija i Chris Leuenberger, Švajcarska) kao izbor kustoskinja festivala Dalije Aćin i Dragane Alfirević. Drugi deo čini niz događaja koje predlažu sami učesnici Kustoskog programa, umetnici, teoretičari, kustosi iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Rumunije, Švedske, Francuske, Švajcarske… 

Festival Kondenz podržali su Grad Beograd, Pro Helvetia, Švedski institut, Francuski institut u Beogradu, Švedski komitet za umetničke grantove i Ministarstvo kulture Republike Srbije. 

Cena ulaznica za predstave je 300 dinara i mogi se kupiti u Bitef teatru i Centru za kulturnu dekontaminaciju.