Uskoro izlazi izgubljeni rukopis Sesila Skota Forestera

PinterestFacebookTwitterShare

Kriminalistički roman britanskog književnika Sesila Skota Forestera iz 1935. »The Pursued«, čiji je rukopis donedavno smatran izgubljenim, uskoro će po prvi puta ugledati svetlo dana nakon što ga je na jednoj aukciji slučajno otkrio Foresterov obožavatelj, prenosi britanski BBC.


Rukopis je izgubljen nakon što je autor koji se proslavio pričama o kraljevskoj ratnoj mornarici odlučio da ga neće objaviti jer je želeo da se usredsredi na drugi u nizu romana o mornaričkom kapetanu Horaciju Hornbloueru, koji su ga proslavili.

U pitanju je mračni triler o ženi koja odlučno traži čoveka koji joj je ubio kćerku. Potpuno završen roman trebalo jeda izađe 1935. u izdanju Majkla Džozefa, danas dela Penguina, ali je izdavač u dogovoru s Foresterom odgodio njegovu objavu smatrajući da ne bi imalo smisla objaviti ga između dve knjige o kapetanu Hornbloueru.

Forester se posle preselio a izdavačka je kuća prodata, nakon čega je rukopis nestao. „Izgubljeni roman zaista je izgubljen”, napisao je Forester godinama kasnije u svojoj autobiografiji. „Moguće je da još negde leži i skuplja prašinu u nekom retko korišćenom skladištu Bostona ili Blumsburija«.

I bio je u pravu jer rukopis se ipak ponovno pojavio i to na jednoj od aukcija kuće Christie’s  2002., gde ga je otkrio veliki Foresterov obožavatelj Lorens Bruer. Uzbuđen zbog mogućnosti da dođe u posed Foresterovog teksta koji niko pre njega nije pročitao, kupio ga je s kolegom Kolinom Blogom za samo 1500 funti.

Kada je shvatio šta drži u rukama odlučio je objaviti roman, svestan da ga mora podeliti s javnošću, ali je najpre morao postići sporazum s Foresterovim naslednicima koji su i dalje vlasnici autorskih prava.

Roman, opisan kao »mračna priča o ubistvu, žudnji i osveti«, izlazi 3. novembra u izdanju Penguin Classicsa. „To je roman daleko ispred svog vremena, koji tradicionalni žanr krimića preobražava u zanimljiv psihološki prikaz opsesije, ljubomore, patnje i sive svakodnevnice londonskog predgrađa”, ističu iz Penguina.

Forester napisao je brojne druge romane među kojima »The General« (1936.), roman »Afrička kraljica« (1935.), po kojem je reditelj Džon Hjuston 1951. snimio i istoimeni film s Hamfi Bogartom i Ketrin Hepbern u glavnim ulogama.

Ne zna se gde je »The Pursued« zaista bio sve ove godine, a aukcijska kuća Christie’s  nije otkrila ime prodavca.