Novo izdanje “Venecije” za Sajam

PinterestFacebookTwitterShare

U toku ove godine izdavačka kuča “Agora” je objavila tridesetak novih naslova koje će predstaviti na Beogradskom sajmu knjiga, a prema rečima glavnog urednika Nenada Šaponje najveći hit je roman “Venecija” Vladimira Pištala.
 
Prvo izdanje od 2.000 primeraka je za samo tri meseca rasprodato i na sajmu će se pojaviti drugo izdanje. Inače, prethodni Pištalov roman “Tesla, portret među maskama” koji mu je doneo NIN-ovu nagradu sada je dobio peto izdanje, a “Milenijum” istog autora je za dve godine doživeo četiri izdanja.

Šaponja je posebno izdvoijo među prevedenim naslovima roman “Mantisa” Džona Faulsa autora kultnih knjiga, poput “Čarobnjaka”, “Ženske francuskog poručnika” i “Kolekcionara” i zbirku priča gurua postmoderne književnosti Džona Barta “Izgubljen u kući smeha”. Ove knjige su objavljene sa još sedam naslova u biblioteci “Agora” koja osvetljava nepoznate svetove savremene svetske proze, ponajčešće prvi put na srpskom jeziku.

Izašlo je i devet naslova nekih od kultnih svetskih pisaca. To su: roman “Tri moćne žene” Mari Ndijaj dobitnice “Gonkurove nagrade”, priče dobitnice nagrade “Men Buker” Alis Manro “Previše sreće”, romani Šandora Maraia “Sinbad se vraća kući”, Matijasa Enara “Brevijar za pirotehničare”, Krisa Abanija “Pesma noći” u kome je glavni junak dete-vojnik iz Zapadne Afrike, Žorža Pereka ” Stvari” o izbezumljenim traganjem za srećom i Ejvinda Junsona, švedskog nobelovca “Talasi zapljuskuju obale”.

“Agora” je prošle godine započela objavljivanje Odabranih dela Vladana Matijevića u šest knjiga. Njegov roman “Vrlo malo svetlosti” postao je jedna od najčitanijih i najnagrađivanijih knjiga, a sada su izašli roman “Časovi radosti” i priče ” Prilično mrtvi”.

U biblioteci “Kalendar” rezervisanoj za prozne knjige savremenih srpskih pisaca izašle su između dva sajma priče Zorana Ćirića “Kratki ljudi”, romani Mirka Demića “Ćilibar, med, oskoruša”, Olega Tomića “Povrijeđenost”, Zorana Slavića “Valter Benjamin u međugradskom autobusu”.

U biblioteci “Pogled preko svega” pojavila se antologija srpske priče s početka 21. veka, Vase Pavkovića.

“Klepsidra” je nova Agorina biblioteka u kojoj će izlaziiti knjige iz zaostavštine istaknutih stvaralaca.

Nove knjige iz biblioteke “Link” se bave bolestima koje svakom društvu nanose najveću štetu kao što je “Sve o sve o narkomaniji” prim. dr Slobodana Simića koji je i autor knjige “Sve o depresiji”.