U rekonstrukciju novosadskog teatra uloženo 4,5 mil eura

PinterestFacebookTwitterShare

Novosađani će od petka, 21. oktobra, moći da vide rekonstruisanu zgradu Srpskog narodnog pozorišta. Umesto crvenog enterijera, u SNP-u su sada ljubičasti tepisi, drvene i mermerne ploče, nova sedišta i obnovljene scene. Prva faza rekonstrukcije je trajala devet meseci, a u nju je uloženo 450 miliona dinara.
 

 
U ovoj zgradi 30 godina nije činjeno ništa, osim što su menjane sijalice. Publika, umetnici i nove generacije zaslužuju zgradu pozorišta koja je u rangu evropskih pozorišta, rekao je predsednik vojvođanske vlade Bojan Pajtić.
 
Druga faza rekonstrukcije podrazumevaće i novu tehniku u vrednosti do 120 miliona dinara. Uskoro se očekuje otvaranje novih scena, a upravnik Aleksandar Milosavljević kaže da će kabaretska bina početi da radi do kraja godine.
 
Hinterbina je već u funkciji kao scena za probe, a da bi se ona aktivirala potrebna je tehnika. Prostor gornjeg foajea se još renovira i u njemu će biti kabaretska scena, koja bi trebalo da počne da radi do kraja godine – kaže Milosavljević.
 
SNP ove godine slavi 150. rođendan, a godišnjicu će obeležiti u petak svetskom premijerom opere “Mileva” novosadske kompozitorke Aleksandre Vrebalov, kao i predstavom po motivioma romana “Seobe” u adaptaciji Vide Ognjenović.