Omaž nobelovcu Odiseasu Elitisu

PinterestFacebookTwitterShare

Helenski fond za kulturu u Beogradu organizovao je izložbe, koncerte, predavanja i projekciju dokumentarnog filma, povodom stogodišnjice rođenja grčkog nobelovca pesnika Odiseasa Elitisa, najavila je danas ta ustanova.

U četvrtak 20. oktobra, biće otvorena izložba Elitisovog književnog i slikarskog opusa i održan koncert sa kompozicijama inspirisanim njegovom poezijom, navodi se u programu proslave jubileja.

Povodom stogodišnjice rodjenja Elitisa biće održano i predavanje o stvaralaštvu grčkog nobelovca i projekcija dokumentarnog filma o njegovom životu i delu.

Izložba posvećena Odiseasu Elitisu trajaće do 25. novembra, a na koncertu u četvrtak u 19.00 sati nastupiće hor studenata Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu i predstaviti kompozicije Mikisa Teodorakisa na stihove Odiseasa Elitisa.

Odiseas Elitis dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1979. godine, a Ministarstvo kulture Grčke proglasilo je 2011. godinom tog pesnika i priredilo omaž njegovom delu koji će početi u Odesi i Beogradu.