Kanski “Zlatni delfin” uručen predstavnicima Beograda

PinterestFacebookTwitterShare

Predsedniku Skupštine Beograda Aleksandru Antiću i gradskom sekretaru za zaštitu životne sredine Goranu Trivanu danas je svečano uručena replika nagrade “Zlatni delfin”, koju su organizatori Kanskog festivala namenili gradu iz kojeg dolazi najbolji ekološki film ovogodišnjeg festivala dokumentarnog filma.
 
“Plodovi zime”, reditelja Boška Savkovića, koji se bavi temom zaštite životne sredine, dobio je nedavno nagradu za najbolji ekološki film na festivalu dokumentarnog filma u Kanu.
 
Film, koji za temu ima plastične kese rasute po Beogradu, realizovan je uz podršku Sekretarijata za ekologiju Beograda i angažovanje studenata kamere sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.
 
Reditelj filma Boško Savković istakao je na konferenciji za novinare da je film rađen sa mnogo duha i sa željom da se nešto pokaže. ”Ako sami sebe nateramo da ovakve scene ne viđamo u Beogradu, Beograd će biti lepši i čistiji”, rekao je on, dodavši da je želeo da ovim filmom skrene pažnju da ne živimo dobro.
 
Savković je uručio repliku “Zlatnog delfina” Aleksandru Antiću i Goranu Trivanu, kao i diplome.
 
”Za mene je Beograd najlepši grad, ali kada pogledam film i nisam baš siguran u to”, rekao je Trivan, istakavši da postoje ljudi koji su nam ukazali na neke stvari u Beogradu koje ne želimo da vidimo. ”Ovaj film je svetski vredna stvar. Mi nemamo drugu planetu i ne odnosimo se prema njoj kako treba”, zaključio je Trivan.
 
Antić je rekao da je film ”Plodovi zime” Savkovićev uspeh i dodatna vrsta podrške onima koji vole Beograd, napomenuvši da je ovaj grad mesto u kome će “naša deca sutra da odrastaju”, a da je naša obaveza stvaranje uslova za život i da ništa neće imati smisla ukoliko ne sačuvamo životnu sredinu.
 
Posle igranih filmova Emira Kusturice, ”Plodovi zime” je postao jedini srpski film koji je ikada trijumfovao u Kanu, računajući obe konkurencije – igrani i dokumentarni film.
 
Prema Savkovićevim rečima u pripremi je još par projekata, a jedan od njih je i jezera u Beogradu, koja treba da se očiste i od njih naprave kupališta.