Glasanje za obnovu spomenika kulture

PinterestFacebookTwitterShare

Građani Srbije mogu do 30. novembra da glasaju za jedan od deset predloženih spomenika kulture, a za obnovu tri prvoplasirana izdvojeno je 30 miliona dinara, najavili su predstavnici programa “Mesto koje volim” koji je pokrenula Banka Inteza.
 
Kako je rečeno na konferenciji za novinare, građani su do kraja septembra poslali 1.290 predloga od kojih je tročlani žiri odabrao deset, a iz te grupe glasanjem bi trebalo da budu izabrane tri lokacije koje će biti obnovljene 2012. godine.
 
U užem krugu glasanja su Gradsko kupalište u Somboru, Staro kupatilo u Jošaničkoj Banji, obeležje Narodne biblioteke srušene u bombardovanju Beograda, Konak Narodnog muzeja u Vranju, Rajačke pivnice, Bedemi tvrđave u Novom Pazaru, Sinagoga u Apatinu, škola u Čumiću, Beogradska kapija u Petrovaradinu i Crkva brvnara u Aranđelovcu.
 
Predsednica stručne komisije za izbor predloga i direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Vera Pavlović Lončarski rekla je da su te lokacije izabrane, jer govore o različitosti Srbije i burnim događajima zajedničke prošlosti.
 
“Nije bilo glamuroznih spomenika, već su predložena ‘mala’ mesta koja imaju emociju i sećanje”, rekla je ona i dodala da su u uži izbor ušle lokacije i spomenici kulture zbog svoje vrednosti.
 
Glasanje za spomenik kulture i istorije koji bi trebalo da bude obnovljen, moguće je na Internet adresi www.mestokojevolim.rs, u ekspoziturama Banke Inteza, ili slanjem fotografije na i-mejl adresu info@mestokojevolim.rs, precizirali su organizatori kampanje.