U Aušvicu otvorena izložba radova logoraša

PinterestFacebookTwitterShare

Fotografije 20 crteža i drugih umetničkih dela koje su u tajnosti izradili zatvorenici nacističkih konc logora za vreme Drugog svetskog rata izložene su u muzeju u bivšem logoru smrti Aušvic-Birkenau, na jugu Poljske.
 
Izložba pod naslovom “Zabranjena umetnost” priređena je u zgradi koja je za vreme rata služila kao kupaonica logorašima.
 
Posetioci mogu da vide velike fotografije u boji crteža i skulptura koje su napravili zatvorenici konc logora Aušvic, Buhenvald i Ravensbruk. Crteži opisuju patnje logoraša, scene iz života u logoru, a ima i nekoliko portreta. Na njima su i delovi bajki koje su logoraši pisali za svoju decu koju su ostavili za sobom.
 
Tu su i drugi predmeti kao što su jedna drvena figurina i metalna narukvica sa scenama iz Aušvica koje su pronađene nedaleko od krematorijuma u Aušvicu nakon što je sovjetska armija oslobodila logor u januaru 1945.
 
Svaka fotografija propraćena je kratkim opisom i s nekoliko reči o autoru. “Umetnost je za logoraše predstavljala beg od brutalne realnosti”, kazao je portparol muzeja Pavel Savicki, dodajući da su eksponati predstavljeni na fotografijama kako bi bili zaštićeni.
 
Izložba će biti otvorena do novembra, a zatim se seli u Sjedinjene Američke Države. Originalni crteži i ostali predmeti čuvaju se u muzeju Aušvica.
 
Više od milion ljudi, mahom Jevreja, umrlo je u Aušvicu kojim su nacisti rukovodili u okupiranoj Poljskoj između 1940. i 1945.